Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Marie José Wessels
Onthulling: 6 mei 2000
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS C. van Leeuwen.

Loenen, 'De bronzen beer' (foto: Jan van den Heuvel)
Loenen, 'De bronzen beer' (foto: J. Reitsma)

Het monument

Vorm en materiaal
'De bronzen beer' in Loenen (gemeente Apeldoorn) is een bronzen beeld van een ijsbeer, geplaatst op een sokkel. Hierop is een plaquette bevestigd. Het monument is een replica van een grotere versie die zich in Utrecht bevindt.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘POLAR BEARS

HET RECONNAISANCE REGIMENT VAN DE ENGELSE
49TH WEST RIDING “POLAR BEAR” INFANTRY
DIVISION, ONDERDEEL VAN HET 1ST CANADIAN
ARMY CORPS, KREEG OP 16 APRIL 1945 DE
OPDRACHT OM VANUIT ARNHEM HET GEBIED TUS-
SEN DE STRAATWEG ARNHEM-WOESTE HOEVE EN
HET APELDOORNS DIERENS KANAAL TE VERKENNEN
EN TE ZUIVEREN VAN DUITSE TROEPEN.

BIJ DEZE AKTIE WERDEN DE DORPEN EERBEEK EN
LOENEN BEVRIJD.

TER HERINNERING AAN DE “POLAR BEARS” IS OP
6 MEI 2000, IN AANWEZIGHEID VAN EEN AANTAL
VERTERANEN, DIT MONUMENT ONTHULD.’

Symboliek
De ijsbeer was het officiële embleem van de 49ste divisie.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument ‘De bronzen beer’ is door de Loenense bevolking als dankbetuiging aangeboden aan de Engelse 49th West Riding Infantry Division, die op 16 april 1945 de dorpen Loenen en Eerbeek bevrijdde.

De 49th West Riding Infantry Division vertrok op 19 juni 1944 naar Frankrijk en vocht zich een weg door Frankrijk en België. Uiteindelijk trok deze Engelse divisie onder bevel van het 2e Canadese Legerkorps Nederland binnen en bevrijdde Arnhem op 14 april 1945. Twee dagen later, op maandag 16 april 1945, bereikte het West Riding Reconnaissance Regimentals voorhoede van de divisie de dorpen Eerbeek en Loenen. De daar gelegerde Duitse soldaten boden nauwelijks verzet. Toch ging het niet helemaal zonder slag of stoot. In de middaguren schakelden de Duitsers, de voorste gevechtswagen – een Humber Mark IV – op de Eerbeekseweg uit met een Panzerfaust. De bemanning wist zich ongedeerd in veiligheid te brengen. De aanval werd voortgezet en leidde tot de verovering van de dorpen.

Onthulling
Op 6 mei 2000, 55 jaar na de bevrijding, bood de bevolking van Loenen hun vroegere bevrijders een tweede herdenkingsmonument aan in de vorm van een ijsbeer, het divisie-embleem van de 49th West Riding Division.

Bronnen

  • De heer Jelle Reitsma;
  • www.apeldoornendeoorlog.nl;
  • Apeldoorn '40-'45, het verhaal achter de Apeldoornse oorlogsmonumenten van Jan Heerze en Jelle Reitsma (Apeldoorn, 2006).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht