Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: J. Selling (ontwerper), Corinne Franzen-Heslenfeld (beeldhouwster)
Adopteer dit monument.

Driehuis, monument op begraafplaats 'Westerveld' (1) (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Driehuis, monument op begraafplaats 'Westerveld' (1) (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op begraafplaats 'Westerveld' in Driehuis (gemeente Velsen) is een uit vijf natuurstenen platen opgetrokken gedenkmuur. In het midden van de muur is in reliëf een staande, naakte mannenfiguur aangebracht, wiens zwaard hem uit de rechterhand ontglipt. Het monument ligt op het verstrooiingsveld voor omgekomen verzetsmensen.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'IS DE DOOD HET LEVEN?
IS HET LEVEN DE DOOD?
1940 - 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Houtkooper Pieter 30-01-1898 02-05-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op begraafplaats 'Westerveld' in Driehuis (gemeente Velsen) is opgericht ter nagedachtenis aan 324 verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gefusilleerd. Ze werden vervolgens gecremeerd in het crematorium op deze begraafplaats

Oprichting
Het gedenkteken is tot stand gekomen op initiatief van de Vereniging voor Facultatieve Lijkverbranding, afd. Haarlem.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Begraafplaats & Crematorium 'Westerveld', gelegen aan de Duin en Kruidbergerweg in Driehuis (gemeente Velsen).

Openingsuren van de begraafplaats:

  • werkdagen: 8.30 - 17.00 u;
  • weekend: 9.30 - 16.00 u.
Bronnen
  • Comité 4 & 5 mei Velsen;
  • L.W. Brouwer;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Voor meer informatie
Een gemeente in oorlogstijd. Velsen 1940 - 1945, (Velsen, Historische Kring Velsen, 1985).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Jacqueline | 4 mei 2020

Voor onze ouders die beiden de oorlog als jongvolwassenen meegemaakt hebben. Dit drukte een grote stempel op onze jeugd. Na hun overlijden hebben wij hun as hier uitgestrooid. Op deze manier kunnen wij toch iets dichterbij zijn op deze dag.

Karin en Joy | 3 mei 2020

Voor allen die hebben geleden in de oorlog en voor hen die het leven hebben moeten laten voor onze vrijheid. En voor mijn eigen vader en moeder die zo door de oorlog getekend zijn en in stilte hebben geleden door wat zij hebben meegemaakt. Een generatie die niet zeurt en die je niet hoort. Diep respect voor hen

Babette | 2 mei 2020

Voor hen die wij missen.

Henny de Boer | 1 mei 2020

Voor alle geliefden!

Mike J. Terpstra | 1 mei 2020

Voor oom Witteveen, zijn familie en mede-verzetshelden.

P.C.A. Lagerberg | 28 april 2020