Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Jannes Limpberg
Onthulling: 22 november 1979
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument in het Joods Historisch Museum (foto: Joods Historisch Museum) Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam
Amsterdam, monument in het Joods Historisch Museum (foto: Joods Historisch Museum) Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Joods Historisch Museum te Amsterdam is een bronzen sculptuur. Op de voet staan, in de vorm van een poort, twee figuren met met een kandelaar. Een trap voert naar een arbeiderswoning waarin een visser, een schoenmaker, een landarbeider en een vioolspeler te zien zijn.

Symboliek
Beeldhouwer Jannes Limpberg heeft als uitgangspunt voor het monument het model van Poolse grafstenen gebruikt.

Wijzigingen
Oorspronkelijk bevond de sculptuur zich in De Waag, waar het Joods Historisch Museum was gevestigd. Na de verhuizing van het museum kreeg het monument een plek in de hal van het nieuwe gebouw aan de Nieuwe Amstelstraat in Amsterdam. Momenteel bevindt het beeld zich in het depot van het Joods Historisch Museum.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Joods Historisch Museum in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen leden van de Oost joodse Arbeiders Cultuurvereniging An-Ski.

In 1921 werd de cultuurvereniging An-Ski (vernoemd naar het pseudoniem van de joods-Russische schrijver Solomon Zainwill Rapaport) opgericht door Poolse joden om de naar Nederland gevluchtte Oost-Europese joden voor een isolement te behoeden. Doel was de jiddische cultuur in een zo breed mogelijk kader in leven te houden. Er werd jiddische les gegeven, er was een toneelgroep die voorstellingen gaf in theater Bellevue en er was een bibliotheek aanwezig.

Oprichting
Tijdens de bezettingsjaren verdween de vereniging. Na de bevrijding kwamen de overgebleven leden van An-Ski op 30 september 1945 weer bijeen. Een groot deel van de leden van de vereniging had de oorlog echter niet overleefd. Om hen te eren werd besloten een monument op te richten.

Onthulling
Het monument werd onthuld op 22 november 1979.

Locatie
Het monument bevindt zich in het depot van het Joods Historisch Museum aan de Nieuwe Amstelstraat 1 te Amsterdam.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Vertel de verhalen, Frans Heddema en Margit Willems (Stadsdeel Amsterdam-Centrum, 2005). ISBN: 90-9019166-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.