Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Amsterdam, plaquette in de Bonneterie (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in Maison de Bonneterie te Amsterdam is van brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940-1945
AAN HEN DIE ONS ONTVIELEN

[namen van 68 omgekomen personeelsleden]

AMSTERDAM-DEN HAAG'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in Maison de Bonneterie te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de 68 Joodse personeelsleden van de filialen Amsterdam en Den Haag die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de 68 omgekomen personeelsleden luiden: Bertha de Beer, Magdalena de la Bella, Rosalina Benninga, Clara Betel, Sara van Beugen, Isabella Birnbaum, Marianne Bolle, Rachel Braasem, Mozes Caransa, Walter Cohen, Alfred Davids, Flora Frankenhuis, Sara Frankvoorder, Suzanna van Gelder, Marcel Kahn, Esther v.d. Kar, Marie Koen, Rosette Konijn, Carolina Krant, Sara Krant, Keetje Krieker

Annie Lap, Hendrika Lap, Henriette Lap, Helena Levison, Bernhard Loopuit, Margaretha May, Anna Alter, Sophie van Hasselt, Elisabeth Jacobson, Wilhelmina Jacobson, Hedwig Kaufmann, Anna Koekkoek, Dina Kool, Hermann Mayer, Alexander Maykels, Sara Melkman, Henri de Metz, Gertrude van Minden, Rachel Muller, Lea Neuberger, Maria Okker, Cato Olman, Juliette Os, Eva Rodrigues, Clara Santoroos

Benvenidia Sarfaty, Rachel Spits, Dina Stibbe, Rebecca Swaab, Louisa Theeboom, Barbara van Thijn, Rosalie van Thijn-Hegt, Marianne Veerman, Charles Velleman, Clara Vogel, Debora Weltevreede, Betsie Witmont, Schoontje Woudhuyzen, Rachel Zendijk-Hakker, Suzanna Zilverberg, Friedel de Leeuw, Marianne van Lier, Elisabeth Polak, Reina Serlui, Yvonne Tokkie, Jeanette Tromp en Marianne Wilkens.

In 1889 begonnen de uit Duitsland afkomstige Josef Cohen en zijn vrouw Rosa Cohen-Wittgenstein in Amsterdam een winkeltje in gebreide goederen. In het Frans heet dat een Bonneterie. Door slim te adverteren wist hij ook klanten van buiten Amsterdam naar de winkel te krijgen en vooral de bontafdeling werd bekend.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moesten in Nederland alle ondernemingen met een Joodse directie zich vóór 30 november 1940 aanmelden. Maison de Bonneterie kwam onder Duitse leiding te staan en de Joodse personeelsleden werden systematisch ontslagen. In 1943 werd het Amsterdamse warenhuis wegens een gebrek aan goederen verplaatst naar een etage van de Bijenkorf. De Bonneterie werd opslagruimte voor een textielimportbedrijf.

Digitaal Joods Monument
De joodse slachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn teven opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monunument.

Locatie
De plaquette hangt in het trappenhuis van het warenhuis Maison De Bonneterie aan het Rokin in Amsterdam.

Bronnen


Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.