Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: J.J. Assink
Onthulling: 17 april 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Vellesan College .

IJmuiden, monument op het Plein 1945 (foto: Gemeente Velsen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Dudokplein te IJmuiden (gemeente Velsen) is een bronzen plaquette met opliggende letters. De plaquette is 44 centimeter hoog en 59 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN MEMORIAM
1940 -1945

G.J. VAN DAM
W.T.A. DINKGREVE
M. DEN HEIJER
J.A. VAN LEEUWEN

DISTRIBUTIEDIENST
VELSEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Dudokplein te IJmuiden (gemeente Velsen) is opgericht ter nagedachtenis aan vier leden van de Distributiedienst Velsen die tijdens de bezetting door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

G.J. van Dam, W.T.A. Dinkgreve, M. den Heijer en J.A. van Leeuwen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 april 1948.

Wijziging
Het monument bevond zich oorspronkelijk in de binnentuin van gebouw A van het stadhuis in IJmuiden. In de loop van de jaren was het monument steeds minder zichtbaar in gebouw A. De plaquette krijgt door de verplaatsing naar de binnentuin van gebouwd B weer een prominente plek binnen het stadhuis.

Locatie
De plaquette is bevestigd op een sokkel in de binnentuin van het stadhuis op het Plein 1945 in IJmuiden (gemeente Velsen). Bezichtiging is mogelijk tijdens de openingstijden van het stadhuis.

Bronnen:

  • Comité 4 & 5 mei Velsen
  • Gemeente Velsen

Voor meer informatie
Een gemeente in oorlogstijd. Velsen 1940 - 1945, (Velsen, Historische Kring Velsen, 1985).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht