Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Vervolgden Nederland
Onthulling: 4 mei 1951
Adopteer dit monument.

Wageningen, plaquette in scholengemeenschap Pantarijn (foto: www.wageningen1940-1945.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen is uitgevoerd in natuursteen. Op de plaquette zijn 40 namen van de tijdens de bezetting omgekomen leerlingen, leerkrachten en personeel van de toenmalige Rijks HBS aangebracht.

Wijzigingen
De gedenkplaat bevond zich oorspronkelijk in de rectorkamer van de Rijks HBS aan de Wilhelminaweg. In 1967 kreeg de plaquette een plaats in het nieuwe schoolgebouw Pantarijn aan de Hollandseweg. In 2007 is de plaquette wederom verplaatst naar een nieuw schoolgebouw aan de Hollandseweg.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen is opgericht ter herinnering aan 40 leerlingen, leerkrachten en personeel van de toenmalige Rijks HBS die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Tevens dient de plaquette als herinnering aan de oud-leerlingen die die bij de strijd in het voormalig Nederlands-Indië (1941-1949) zijn omgekomen.

De namen van de 40 oorlogsslachtoffers luiden:

B.J. Ader, J.W. v.d. Bergh, M.C.A. Boon, G.W. Boxman, A.J. Bussemaker, L. van Delden, J.J.L. Geel, H. van Gerrevink, N.W. Gitz, C. Gouka, Th. de Haas, Jhr. C. van Holte, A.K. Jansen, P.W.J. Joosten, Th. Joosten, J.G.H. Karssen, W.A. Kramer, W.T. v.d. Lee, H.H.F. Neisingh, S.C.J. Olivier, D.J. Hartevelt, J. Werf, H.M. v.d. Poel, G.G. van Poeteren, C.H. van Raalten, D. Rookmaker, P. Roseboom, L.C. Schalkwijk, Jhr. J. Schimmelpenninck, B. Sikken, G.F. Sipman, A.H. Soeteman, H.M. Storm, J.F. Tierie, H. Veen, A.C. van Versendaal, W.J. Versteeg, P.J.J. Wolters, J. van Wijngaarden en Alexander van der Woude.

Alexander van der Woude werd geboren op 25 april 1900 in Amsterdam. Hij was getrouwd met Elsiena Kropveld, het echtpaar woonde in Wageningen. Ze hadden twee kinderen: Louis Hein, geboren op 2 juli 1932 en Henriette Frederika, geboren op 14 februari 1935. Alexander was van 1931 tot 1940 docent Duits aan het Wagenings Lyceum. Tijdens de bezettingsjaren heeft het gezin ongeveer een jaar ondergedoken gezeten, ergens in de buurt van Utrecht. Ze zijn verraden, en afgevoerd naar Kamp Westerbork. Alexander van der Woude en zijn vrouw en kinderen zijn op 6 maart 1944 in Auschwitz om het leven gebracht.

Onthulling
De plaquette is op 4 mei 1951 onthuld door M.C. van der Veen-Rookmaker. De plaat is na de verhuizing naar het nieuwe schoolgebouw op 11 mei 2007 opnieuw onthuld, wederom door M.C. van der Veen-Rookmaker.

Locatie
De plaquette bevindt zich op de derde verdieping van het gebouw van de scholengemeenschap Pantarijn aan de Hollandseweg 11 te Wageningen.

Bronnen

  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8;
  • www.wageningen1940-1945.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht