Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Steenhouwer G. Keuzenkamp
Onthulling: 2 juni 1946
Adopteer dit monument.

Wageningen, plaquette in de voormalige Landbouwhogeschool (foto: www.wageningen1940-1945.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in de voormalige Landbouwhogeschool in Wageningen is uitgevoerd in marmer. Het monument is 1 meter hoog en 1.5 meter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'GEVALLEN IN DEN STRIJD
TEGEN DEN DUITSCHEN OVERWELDIGER
1940-1945
DE ASSISTENTEN
G. BERGER ELTIEN KRIJTHE J.B. NIJHOFF
DE AMANUENSIS J. HOUTLOSSER DE BEDIENDE C. VAN DER KRAATS
DE STUDENTEN
J.K.S. ANEMA - B.PH. DE BEAUFORT - G.A. BEERLING - S.J. BODDÉ - PH. CORTS
S. VAN DELDEN - A.M.C. DOLK - J.A. VAN DONGEN - G. FIJNVANDRAAT
J.J.L. GEEL - B. VAN GELDER - H.A. HAVE - D. VAN DER KNAAP - J. DE KONINK
J.H. KREMER - W.E. LANGGUTH STEUERWALD - L. MEIJER - J.TH. OUDEMANS
J. PINKHOF - N.G. POELSTRA - J.W. SCHOUTEN - J. SEINSTRA - J.R. SNELL
H. SPRECHER - J.H. STEKETEE - A.W.SURINGAR - A.A. SYBENGA
M.A. TINKELENBERG - W.W. TÖLKE - J.J. ZOMER'.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de voormalige landbouwhogeschool in Wageningen is opgericht ter nagedachtenis aan 35 studenten en personeelsleden van de Landbouwhogeschool te Wageningen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.

De namen van de 35 oorlogsslachtoffers luiden:

J.K.S. Anema, G.A. Beerling, Géza Berger, B.Ph. de Beaufort, S.J. Boddé, Ph. Corts, S. van Delden, A.M.C. Dolk, J.A. van Dongen, G. Fijnvandraat, J.J.L. Geel, Bernhard van Gelder, H.A. Have, D. van der Knaap, J. de Konink, J.H. Kremer, J. Houtlosser, C. van der Kraats, Eltien Krijthe, W.E. Langguth Steuerwald, Lodewijk Meijer, J.B. Nijhoff, J.Th. Oudemans, Juda Pinkhof, N.G. Poelstra, J.W. Schouten, J. Seinstra, J.R. Snell, Hermann Sprecher, J.H. Steketee, A.W. Suringar, A.A. Sybenga, M.A. Tinkelenberg, W.W. Tölke en J.J. Zomer.

Onthulling
Op 2 juni 1946 vond een symbolische onthulling plaats, aangezien de herdenkingsplaquette op dat moment nog niet gereed was.

Locatie
Het monument bevindt zich in de aula van de Universiteit Wageningen aan de Generaal Foulkesweg 1 te Wageningen.

Bronnen

  • www.wageningen1940-1945.nl;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht