Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Fri Heil-Verver (1892 - 1984)
Adopteer dit monument.

Driehuis, monument op begraafplaats 'Westerveld' (2) (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op begraafplaats 'Westerveld' te Driehuis (gemeente Velsen) is een bronzen beeld van een staande, gesluierde en treurende vrouwenfiguur met gebogen hoofd. Het beeld is geplaatst op een stenen voetstuk.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'MEI 1940 - 1945

ZIJ BOUWDEN... EN VIELEN,
WIJ BOUWEN VOORT.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op begraafplaats 'Westerveld' te Driehuis (gemeente Velsen) is opgericht ter nagedachtenis aan de meer dan duizend leden van de Arbeidersvereniging voor Lijkverbranding die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Locatie
Het monument staat in de tuin bij het Crematorium van begraafplaats 'Westerveld' aan de Duin en Kruidbergerweg in Driehuis (gemeente Velsen).

Openingsuren van de begraafplaats:

  • werkdagen: 8.30 - 17.00 u;
  • weekend: 9.30 - 16.00 u.
Bronnen
  • Comité 4 & 5 mei Velsen;
  • L.W. Brouwer.
Voor meer informatie
Een gemeente in oorlogstijd. Velsen 1940 - 1945, (Velsen, Historische Kring Velsen, 1985).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht