Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Driehuis, Sneevliet-monument (foto: M.H.J. Spoelstra)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Sneevliet-monument in Driehuis (gemeente Velsen) is een gemetselde muur, waarin een halfronde witmarmeren gedenkplaat is aangebracht. Aan weerszijden bevindt zich een zijmuur met op de uiteinden een betonnen sierschaal. De muren zijn afgedekt met betonnen platen. Het monument is 1 meter 80 hoog, 4 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN

H.J.F.M. SNEEVLIET R. WITTEVEEN
W.F. DOLLEMAN A. MENIST
G.J. KOESLAG J. EDEL
C.H. GERRITSEN H.J. SCHRIEFER
GEFUSILLEERD OP 13 APRIL 1942 TE AMERSFOORT

J.H.E. ROEBERS A.J. YMKERS
GEFUSILLEERD OP 16 OCTOBER 1942 TE AMERSFOORT'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Sneevliet-monument in Driehuis (gemeente Velsen) is opgericht ter nagedachtenis aan de tien verzetsmensen die door de bezetter op de Leusder Heide bij Amersfoort zijn gefusilleerd.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

W.F. Dolleman, J. Edel, C.H. Gerritsen, G.J. Koeslag, A. Menist, J.H.E. Roebers, H.J. Schriefer, H.J.F.M. Sneevliet, R. Witteveen en A.J. IJmkers.

Locatie
Het monument staat in Urnentuin 5 van begraafplaats Westerveld aan de Duin en Kruidbergerweg in Driehuis (gemeente Velsen).

Openingsuren van de begraafplaats:

  • werkdagen: 8.30 - 17.00 u;
  • weekend: 9.30 - 16.00 u.

Bronnen

  • Comité 4 & 5 mei Velsen;
  • L.W. Brouwer.

Voor meer informatie
Een gemeente in oorlogstijd. Velsen 1940 - 1945, (Velsen, Historische Kring Velsen, 1985).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Rob luibbersen | 2 maart 2018

Op uw website tref ik een foto aan van het Sneevliet-monument in Driehuis. Op dat monument staat o.a. de naam van W.F.Dolleman. Over Willem Dolleman heb ik een artikel geschreven in De Oud-Hagenaar van 7 februari 2017 (Jaargang 9 nummer 3).