Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: A. van den Heuvel, Hay Gout (restauratie)
Onthulling: 1942
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Schandelo in Velden (gemeente Arcen en Velden) is een betonnen kruis met een keramieken plaquette. Op de gedenkplaat staat een afbeelding van de 'Moeder van Smarten' (Maria) met haar dode kind (Jezus) op schoot. Het kruis is 2 meter 90 hoog en 1 meter 47 breed. De plaquette is 72 centimeter hoog en 32 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'O, GIJ ALLEN DIE HIER VOORBIJ GAAT
GEDENK OF ER ENE SMART IS
GELIJK MIJN SMART
26 JULI 1942'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Restauratie
Het gedenkteken is in 1982 gerestaureerd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Schandelo herinnert de inwoners van Velden (gemeente Arcen en Velden) aan het neerstorten van een geallieerde bommenwerper op 26 juli 1942. Twee jongens uit Schandelo hielden hier de wacht voor de luchtbeschermingsdienst. Een van de twee knapen was op slag dood, de andere raakte zwaar gewond door het vuur.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1942.

De gemeente draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht