Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: ir. E.A. Kleima
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Warffum, 'Joods monument' (Foto: Martin Borchert/KNvB)
Warffum, 'Joods monument' (Foto: Martin Borchert/KNvB)
Warffum, het Oorlogsmonument en het 'Joods monument' (Foto: Martin Borchert/KNvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Warffum (gemeente Het Hogeland) is een natuurstenen gedenksteen, waarop een menora en een davidster zijn afgebeeld.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'IN HET JAAR 1942
WERDEN WEGGEVOERD:
N. BENNINGA
J. BENNINGA-v. DAM
KAATJE
PHILIP
B.H. BROEKEMA
S.M. BROEKEMA-v.d. KLEI
REINA
RACHELINA
J.H. v.d. HAL
B. v.d. HAL-DALSHEIM
GOLTJE
JOZEF
S.H. v.d. HAL
S. v.d. HAL-v.DAM
ROZA
COMPRECHT
VICTOR
L. v.d. HAL
F. v.d. HAL-BLOEMENDAL
R. BROEKEMA-v. DAM
R. v. DAM
H. v.d. HAL
ZIJ KEERDEN NIET TERUG.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Warffum (gemeente Het Hogeland) herinnert aan 22 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

De namen van de 22 slachtoffers luiden:

N. Benninga, J. Benninga-van Dam en Kaatje en Philip; B.H. Broekema, S.M. Broekema-v.d. Klei en Reina en Rachelina; R. Broekema-van Dam; R. v. Dam; J.H. v.d. Hal, B. v.d. Hal-Dalsheim en Goltje en Jozef; H. v.d. Hal; L. v.d. Hal en F. v.d. Hal-Bloemendal; S.H. v.d. Hal, S. v.d. Hal-van Dam en Roza, Comprecht en Victor.

Locatie
Het 'Joods monument' bevindt zich op de Algemene Begraafplaats aan de Noorderstraat 22 te Warffum (gemeente Het Hogeland). Naast het gedenkteken staat het oorlogsmonument van Warffum.

Bron
Stichting Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht