Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Benjamin Broekema in Warffum (gemeente Het Hogeland) is een witte sculptuur in de vorm van een stemvork, geplaatst op een ronde witte natuurstenen ondergrond. Op het beeld is een davidster aangebracht.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje ‘Geschiedenis’ op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

De geschiedenis

Het monument voor Benjamin Broekema in Warffum (gemeente Het Hogeland) is opgericht ter nagedachtenis aan deze joodse medeburger die in het Poolse concentratiekamp Auschwitz is omgebracht.

Benjamin Heiman Broekema (1904-1942) was een actieve, joodse socialist die groot was in zijn Groningse land. Een man die dacht, sprak en schreef in de taal van zijn geboortegrond. Broekema stond midden in het dorpsleven van het Groningse Warffum. Een typische verenigingsman, lid van de toneelclub, de fanfare, de voetbalvereniging en de plaatselijk afdeling van de VARA en de SDAP. Zijn opleiding was mager. Na zes klassen lagere school werd hij slager, zoals veel joden op het platteland. Maar in hem brandde het vuur van het schrijverschap. Zijn literaire ambitie mondde uit in een omvangrijke oeuvre: ruim veertig toneelstukken, tientallen korte verhalen, een dichtbundel en een streekroman. Bovendien schreef hij wekelijks voor de Gronings-Drentse editie van Het Volk, een uitgave van de Arbeiderspers.

Hoewel hij al vroeg waarschuwde voor de gevaren van het opkomende nationaal-socialisme, dook hij niet onder toen hij een oproep voor Westerbork ontving. De mogelijkheden om onder te duiken waren hem wel aangereikt, maar hij vreesde dat dit tot represailes voor zijn familie zou leiden. Op 15 juli 1942 werd hij met het eerste transport uit het doorgangskamp Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz getransporteerd, waar hij de dood vond. Enkele maanden later werden ook zijn vrouw en zijn twee dochtertjes in Polen om het leven gebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1977.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron
www.warffum.com.

Voor meer informatie
Benjamin, een verzwegen dood van Pauline Broekema.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents