Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 1977
Adopteer dit monument.

Warffum, monument voor Benjamin Broekema (foto: Jan Eggens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Benjamin Broekema in Warffum (gemeente Het Hogeland) is een witte sculptuur in de vorm van een stemvork, geplaatst op een ronde witte natuurstenen ondergrond. Op het beeld is een davidster aangebracht.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Benjamin Broekema in Warffum (gemeente Het Hogeland) is opgericht ter nagedachtenis aan deze joodse medeburger die in het Poolse concentratiekamp Auschwitz is omgebracht.

Benjamin Heiman Broekema (1904-1942) was een actieve, joodse socialist die groot was in zijn Groningse land. Een man die dacht, sprak en schreef in de taal van zijn geboortegrond. Broekema stond midden in het dorpsleven van het Groningse Warffum. Een typische verenigingsman, lid van de toneelclub, de fanfare, de voetbalvereniging en de plaatselijk afdeling van de VARA en de SDAP. Zijn opleiding was mager. Na zes klassen lagere school werd hij slager, zoals veel joden op het platteland. Maar in hem brandde het vuur van het schrijverschap. Zijn literaire ambitie mondde uit in een omvangrijke oeuvre: ruim veertig toneelstukken, tientallen korte verhalen, een dichtbundel en een streekroman. Bovendien schreef hij wekelijks voor de Gronings-Drentse editie van Het Volk, een uitgave van de Arbeiderspers.

Hoewel hij al vroeg waarschuwde voor de gevaren van het opkomende nationaal-socialisme, dook hij niet onder toen hij een oproep voor Westerbork ontving. De mogelijkheden om onder te duiken waren hem wel aangereikt, maar hij vreesde dat dit tot represailes voor zijn familie zou leiden. Op 15 juli 1942 werd hij met het eerste transport uit het doorgangskamp Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz getransporteerd, waar hij de dood vond. Enkele maanden later werden ook zijn vrouw en zijn twee dochtertjes in Polen om het leven gebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1977.

Bron
www.warffum.com.

Voor meer informatie
Benjamin, een verzwegen dood van Pauline Broekema.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht