Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Appingedam, verzetsplaquettes (Foto: Jan Eggens)

Het monument

Vorm en materiaal
De verzetsplaquettes in Appingedam zijn uitgevoerd in brons. Op de eerste plaquette is in reliëf een afbeelding van de Nederlandse leeuw aangebracht.

Teksten
De tekst op de eerste plaquette luidt:

'1940-1945
D. BOEREMA
W. VAN DEN BOS
P. VENINGA
A.K. DIJKEMA
ZIJN VIELEN VOOR
HUN OVERTUIGING'.

De tekst op de tweede plaquette luidt:

'G. RAAP
K. BOS'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De verzetsplaquettes in Appingedam zijn opgericht ter nagedachtenis aan zes verzetsstrijders die tijdens de bezetting om het leven zijn gekomen in de strijd tegen de bezetter.

De namen van de zes omgekomen verzetsstrijders luiden:

Derk Boerema, Klaas Bos, Wieger van de Bos, Aldert Klaas Dijkema, Gerrit Raap en Pieter Veninga.

Derk Boerema (geboren op 10 augustus 1911 te Delfzijl) was lid van de verzetsgroep Zwaantje en daarnaast werkzaam voor de inlichtingendienst van de OD (de ordedienst van het verzet). Hij werd op 21 juni 1944 door de SD gefusilleerd in Utrecht.

Klaas Bos (geboren op 7 januari 1897 te Sidderburen) was een van de leiders van de Communistische Partij te Appingedam en, evenals Gerrit Raap, betrokken bij het illegale blad ‘Noorderlicht’. Hij werd tegelijk opgepakt met Gerrit Raap en is op 28 februari 1942 op de Leusderhei gefusilleerd door de SD.

Wieger van den Bos (geboren op 1 juni 1900 te Beetsterzwaag) was zijdelings bij het verzet betrokken. Hij werd op 1 april 1945 door de SD gefusilleerd in Appingedam.

Aldert Klaas Dijkema (geboren op 31 oktober 1907 te Ten Boer) was lid van verzetsgroep 't Zandt en betrokken bij de LO (de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers). Hij werd op 22 september 1944 op de Rijksweg in Appingedam gefusilleerd door de SD.

Gerrit Raap (geboren op 7 april 1904 te Appingedam) was lid van de Communistische Partij te Appingedam en betrokken bij het drukken en verspreiden van het illegale blad ‘Noorderlicht’. Hij werd begin 1941 opgepakt door de SD en overleed later in het Beierse concentratiekamp Dachau.

Pieter Veninga ( geboren op 11 oktober 1904 te Berlicum) was lid van verzetsgroep Zwaantje . Hij dook onder toen andere leden van de verzetsgroep werden opgepakt maar werd desondanks ontdekt en gearresteerd. Hij overleed op 25 januari 1945 in het concentratiekamp Oranienburg in Duitsland.

Locatie
De verzetsplaquettes bevinden zich op de gevel van het raadshuis aan de Wijkstraat in Appingedam.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht