Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Foto: Jan Eggens

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsgraf in Niekerk (gemeente Westerkwartier) herbergt het stoffelijk overschot van een gefusilleerde verzetsman. Op het graf is een zerk van zwart marmer geplaatst.

Tekst
De tekst op de zerk luidt:
'GEVALLEN VOOR DE VRIJHEID
VAN HET VADERLAND
MR. MARTINUS RITZEMA
IN LEVEN BURGEM.
DER GEM. OLDEKERK
GEB. 14-5-1910
TE LEENS
OVERL. 10-4-1945
TE BAKKEVEEN
OPENB. 2:10'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsgraf in Niekerk (gemeente Westerkwartier) is opgericht ter nagedachtenis aan burgemeester Martinus Ritzema die op 10 april 1945 in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.

Martinus Ritzema was tot 1942 burgemeester van Oldekerk. Toen hij weigerde mee te werken met de bezetter werd hij werd hij ontslagen en vervangen door de NSB’er Woldringh. Daarna werd Ritzema actief in het verzet: hij zamelde geld in voor het NSF, plaatste onderduikers en bezorgde het dagblad Trouw. Hij dook in 1944 onder omdat hij geen dwangarbeid wilde verrichten. Hij werd verraden en in op 1 april 1945 gearresteerd. Op 10 april 1945 werd hij samen met negen andere gevangenen - waaronder de Groningse kunstenaar Werkman - gefusilleerd.

Het graf staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Locatie
Het verzetsgraf in Niekerk (gemeente Grootegast) bevindt zich op de Algemene Begraafplaats aan de Smidshornerweg te Niekerk (gemeente Westerkwartier).
Informatie afkomstig van de Stichting Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht