Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Freddy Haan
Onthulling: 1955
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Jan Ligthartschool.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS de Achtbaan.

Hoogezand, monument op begraafplaats 'De Stille Hof' (foto: Gemeente Hoogezand-Sappemeer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op begraafplaats 'De Stille Hof' in Hoogezand (gemeente Hoogezand-Sappemeer) is een natuurstenen gedenksteen. De bovenzijde is afgebrokkeld, in het midden van de steen is een rond gat aangebracht. De steen steunt op drie natuurstenen blokken, deze zijn tevens aan weerszijden van het gedenkteken geplaatst. 'De stille hof' is een symmetrisch aangelegde begraafplaats en bevat een aantal zichtassen, waarvan de centrale zichtas, vanuit het poortgebouw, zicht geeft op het monument. Op de gedenksteen is in gouden letters een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN

1940 1945.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op begraafplaats 'De Stille Hof' in Hoogezand (gemeente Hoogezand-Sappermeer) herinnert aan de bezettingsjaren.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1955.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Gemeentelijke begraafplaats 'De Stille Hof', gelegen aan de Knijpslaan te Hoogezand (gemeente Hoogezand-Sappemeer).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht