Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Heemstede, monument voor Willem Denijs (foto: gemeente Heemstede)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Willem Denijs in Heemstede is een gedenkplaat van marmer.

Tekst
Op de plaat is in gouden letters een tekst aangebracht:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
WILLEM DENIJS
AMBTENAAR TER SECRETARIE
GEBOREN 17 DECEMBER 1910
OVERLEDEN 13 JANUARI 1945
IN CONCENTRATIEKAMP TE
SACHSENHAUSEN.'

Wijziging
De plaquette is na de verbouwing van het Raadhuis in 2008 verplaatst van de centrale hal naar de entree van het oude deel van het Raadhuis.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Denijs Willem 17-12-1910 31-01-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Willem Denijs herinnert de inwoners van Heemstede aan de ambtenaar op de bevolkingsafdeling, die door de bezetter is gearresteerd en op transport is gezet naar het concentratiekamp Sachsenhausen.

Verzetsman Willem Denijs deelde tijdens de Tweede Wereldoorlog valse persoonsbewijzen uit. Hiermee konden (Joodse) burgers een andere naam krijgen, zodat zij uit handen van de bezetter bleven. Ook weigerde Denijs de namen van jonge Heemstedenaren aan de bezetter door te geven, om te voorkomen dat zij tewerkgesteld werden in Duitsland.

Op een nacht is hij uit zijn huis aan het Frederik van Eedenplein gehaald en gedeporteerd naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Hier overleed Denijs op 13 januari 1945 aan een longontsteking. In de verzetswijk van Heemstede is een straat naar Willem Denijs genoemd.

Locatie
Het monument bevindt zich in entree van het gemeentehuis, gevestigd aan het Raadhuisplein in Heemstede.

Bronnen

  • Heemstede 1940 - 1945 - Een gemeente in bezettingstijd, Marcel Bulte en Hans Krol (Haarlem, De Vrieseborch Haarlem, 1995);
  • 50 jaar bevrijding - Heemstede ten voeten uit 1945 - 1995, J.P.L.M. Krol en drs. E. van der Zwaag (Gemeente Heemstede, 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.