Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Hasselt (gemeente Zwartewaterland) is een reliëf van witte natuursteen. Centraal op de plaat staan twee lauwertakken en treurende moeders met kinderen afgebeeld. Aan weerszijden zijn groepen mensen afgebeeld die weggevoerd worden. Onderaan zijn twee heraldische wapens en een davidster aangebracht.

Teksten
De tekst op het reliëf luidt:

'DEN VADERLANT GHETROUWE

P. v. LAARHOVEN
GEFUS. 20-9-'43
TH.G. DRUPSTEEN
GEFUS. 18-8-'44
K. HAASJES Hzn.
† NEUENGAMME 1945
G. VISSCHER
† KANCHANABURI 12-11-'43
M.J. v.d. WETERING
† 18-9-'44 K.N.I.L.

GEDENK HET LEED VAN ONZE JOODSE STADSGENOTEN.'

Hiernaast is een tekst in het Hebreeuws aangebracht.
De Nederlandse vertaling van deze tekst luidt:

'VERGEET HET NIET.'

Symboliek
De moeders met kinderen staan symbool voor het gebroken gezin. Zij herinneren ons eraan dat de prijs voor vrijheid hoog is geweest en dat de oorlog voor velen nog altijd niet voorbij is. De groep mensen verbeeldt de deportatie van de joodse medeburgers.

Wijziging
In 1989 is het gedeelte voor de joodse slachtoffers aan het monument toegevoegd.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken worden herdacht, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Hasselt (gemeente Zwartewaterland) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Tevens herinnert het gedenkteken aan acht joodse medeburgers die door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

P. van Laarhoven, T.G. Drupsteen, K. Haasjes, G. Visscher en M.J. van der Wetering.

De namen van de acht joodse slachtoffers luiden:

David Meijer Keijzer, Simon Keizer, Saartje Keizer-Marcus, Bernhard Marcus, Bernhard Jacob Marcus, Philip Marcus, Henrietta Marcus-Keizer en Zientje Henriette Marcus-Vos.

Pieter van Laarhoven werd geboren op 1 juli 1919 in Hasselt. Hij was machinist en zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Op 20 september 1943 werd hij in Assen door de bezetter gefusilleerd. Hij ligt begraven op het terrein van het voormalige doorgangskamp Westerbork.

Thijs Gerardus Drupsteen werd geboren op 6 maart 1912 in Hasselt. Hij was ambtenaar secretaris. Vanwege zijn verzetsactiviteiten werd hij op 18 augustus 1944 in Vught gefusilleerd, alwaar hij begraven ligt.

Klaas Haasjes werd geboren op 28 december 1923 in Hasselt. Hij was kruidenier en kwam op 21 april 1945 om het leven in het Duitse concentratiekamp Neuengamme, nabij Hamburg.

Gerrit Visscher werd geboren op 11 juli 1916 in Hasselt. Hij was soldaat infanterie bij de KNIL. Op 12 november 1943 kwam hij om het leven in Kanchanaburi, Thailand. Hier ligt hij begraven.

Mathijs Johannes van der Wetering werd geboren op 29 juni 1910. Hij was soldaat bij de KNIL. Op 18 september 1944 sneuvelde hij aan boord van de Junyo Maru, toen dit schip verongelukte in de Indische oceaan, nabij Benkoelen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het reliëf is aangebracht op de buitenmuur, aan de noordwestelijke zijde, van de N.H. Grote of Stephanuskerk, gevestigd aan de Markt in Hasselt (gemeente Zwartewaterland).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents