Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Wim Harzing
Onthulling: 4 mei 1947
Adopteer dit monument.

Alphen aan den Rijn, monument voor Zacharias de Korte (foto: Groenehart Archieven)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Zacharias de Korte in Alphen aan den Rijn is een reliëf met een beeltenis van het visioen van de evangelist Johannes, afkomstig uit het boek Openbaringen 5 vers 8, voorstellende 'De aanbidding van het Lam Gods door de 24 ouderlingen'.

Teksten
De tekst op het gedenkteken luidt:

'TER EERBIEDIGE GEDACHTENIS AAN
DE HOOGEERWAARDE DEKEN Z. DE KORTE
- GOUDA 21-2-1891 - OP 9 NOVEMBER DEKEN VAN ALPHEN.
BEZWEKEN IN BERGEN-BELSEN, MAART 1945.'

Tevens is op het monument een tekst naar Psalm 69 vers 10 en Openbaringen 5 vers 9 aangebracht:

'DE IJVER VOOR UW HUIS HEEFT MIJ VERTEERD.
OP MIJ VIEL DE SMAAD VAN HEN DIE U SMADEN.
WANT GIJ ZIJT GESLACHT GEWORDEN,
HEBT MET UW BLOED VOOR GOD GEKOCHT.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Zacharias de Korte in Alphen aan den Rijn is opgericht ter nagedachtenis aan deze Nederlandse pastoor die half maart 1945 in Bergen-Belsen aan vlektyfus en ondervoeding is bezweken.

Zacharias de Korte was pastoor van de Bonifatiusparochie in Alphen aan den Rijn, toen hij in de nacht van 25 op 26 augustus 19 44 werd gearresteerd door de Sicherheitspolizei. Hij werd er van verdacht, onderduikers aan levensmiddelen te hebben geholpen. Er werd sindsdien niets meer van hem vernomen, tot na de oorlog ooggetuigen berichtten dat hij via de concentratiekampen Sachsenhausen en Oranienburg tenslotte in Bergen-Belsen kwam, waar hij half maart 1945 stierf.

Bergen-Belsen was een berucht krijgsgevangen- en concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog waar ongeveer 70.000 mensen zijn vermoord. Het kamp was het grootste concentratiekamp in Duitsland, gevestigd in de de els
taat Nedersaksen, vijftig kilometer ten noorden van Hannover, en ten zuidwesten van de stad Bergen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1947. Ook in Bergen-Belsen bevindt zich een gedenkteken die de herinnering aan Zacharias de Korte levend houdt.

Locatie
Het monument is aangebracht op de kerkmuur van de Bonifatiuskerk, aan de kerkhofzijde, gevestigd aan de Paradijslaan te Alphen aan den Rijn.

Bronnen:

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht