Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 4 mei 2006
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Klipper.

Hoorn, herdenkingsplaquette (foto: Persbureau Annes)
Onthulling herdenkingsplaquette

Het monument

Vorm en materiaal
De herdenkingsplaquette in Hoorn is van brons. Op de plaat is een afbeelding van de oude binnenstad van Hoorn aangebracht. De plaquette is ingemetseld in een bakstenen muurtje.

Tekst
De tekst op de plaquette is afkomstig uit de talmoed en luidt:

'HIJ DIE ÉÉN LEVEN REDT,
REDT DE HELE WERELD'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De herdenkingsplaquette in Hoorn herinnert aan de medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven onderdak boden aan vervolgden.

Oprichting
Aanvankelijk was het de opzet om het Hoornse echtpaar Henk en Gré Sant te herdenken, maar later werd besloten om alle Hoornaars die tijdens de oorlog onderduikers hadden, te eren. Het initiatief kwam van wijlen de heer Dirk Bakker.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2006 door Floor en Job Bakker (kleinkinderen van de initiatiefnemer, wijlen de heer Bakker) en door burgemeester G.O. van Veldhuizen.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de muur op het bruggetje tussen het Jeudje en de G.J. Henninkstraat in Hoorn.Het Jeugdje was de plek waar de Hoornse Joden woonden.

Bronnen

Meer informatie
De app 'Oorlog in Hoorn' is een speurtocht door het Hoorn van toen en is bestemd voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De app gratis te downloaden in de appstore (Apple) en de playstore (Android).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht