Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door OBS De Toermalijn.

Bavel, 'Pools monument' (foto: Anton L.J. Stoffels)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Pools monument' in Bavel (gemeente Breda) is ingemetseld reliëf van zwarte natuursteen, omlijst door een poort van witte natuursteen. Op het reliëf staat een vrouw met lauwertak afgebeeld, samen met een kruis, een vogel, vijf militaire helmen en het gemeentewapen. Onder het reliëf is een gedenkplaat aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'BIDT VOOR DE EDELE EN DAPPERE POLEN,
DIE HIER VOOR ONS HUN LEVEN GAVEN.
DAT ZIJ BIJ GOD IN VREDE LEVEN.
28-X-1944.'

Symboliek
De vogel is adelaar die in de Poolse vlag voorkomt. De vijf helmen staan symbool voor de Poolse militairen die tijdens de bevrijding zijn omgekomen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Pools monument' in Bavel (gemeente Breda) herinnert aan de 1ste Poolse Pantser Divisie die de stad heeft bevrijd.

Locatie
Het monument is aangebracht op de buitenmuur van de Parochiekerk van Maria Hemelvaart, gelegen bij de kruising Kerkstraat/Kloosterstraat te Bavel (gemeente Breda).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.