Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Onthulling: 23 september 2006
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument aan de Westzaanstraat (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Bemanning Boeing B-17-G Flying Fortress (bron: www.emielros.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Westzaanstraat in Amsterdam is een ingelijste plaquette met foto's.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de Westzaanstraat te Amsterdam herinnert aan de burgerslachtoffers van de crash van de Boeing B-17-G Flying Fortress op 22 maart 1944.

Op 22 maart 1944 vertrok de Boeing B-17-G Flying Fortress samen met 287 geallieerde vliegtuigen in formatie richting Berlijn, om een vliegtuigbedrijf installatie van de bezetter te bombarderen. Aan boord waren tien Amerikaanse bemanningsleden, te weten: Edward Welling Stull, Samuel France Showalter, Harold Joseph Crace, John Edward Tayloe, Paul Joseph Geis, David Eugens Stoyer, Frank Ignatius Barry, Alfred Sanchez, Herman Eventosch en Louis Joseph Zommer. Na een succesvolle operatie vlogen ze weer richting hun thuisbasis in Engeland. De tien Amerikaanse bemanningsleden van de Boeing B-17-G ondervonden echter grote problemen op hun terugtocht. Het toestel werd geraakt door Duits luchtafweergeschut waardoor een van de vier motoren in brand vloog. De bemanning wist de brand nog te blussen.

Boven Bremen gaf piloot Stull aan vijf bemanningsleden opdracht om het vliegtuig met hun parachute te verlaten. De geallieerde bommenwerper vervolgde zijn vlucht maar werd weer geraakt, dit keer door een granaat die een van de vleugels en het communicatiepaneel trof. Bij Ilpendam verlieten nog eens drie bemanningsleden het toestel. Op dat moment waren alleen de piloot Stull en de co-piloot Showalter nog aan boord overgebleven. De bemanning probeerde koers te zetten richting de Noordzee maar dit lukte niet vanwege het defecte besturingssysteem. In de omgeving van Durgerdam werden ze weer geraakt door afweergeschut van de bezetter. Hierop besloot de piloot dat ook zijn co-piloot Showalter het toestel moest verlaten. In de omgeving van de Van Noordtkade verliet ook piloot Stull het toestel, dat vervolgens neerstortte op de R.K. lagere St. Alfonsusschool in de Westzaanstraat. Hierbij kwamen drie burgers om het leven en raakten vijf burgers zwaargewond. Twee van de drie omgekomen burgers zijn geïdentificeerd. Hun namen waren Mattheus Baarslag en Frederik Houttuin.

De tien Amerikaanse bemanningsleden van de Boeing B-17-G werden na de crash door de bezetter opgepakt en op transport gesteld naar het krijgsgevangenenkamp Bath Luft 1 bij Peenemünde. In mei 1945 werden ze allen bevrijd door het Russische leger.

Oprichting
De oprichting van het monument aan de Westzaanstraat was een initiatief van de heer Emiel Ros. Deze was in de bezettingsjaren leerling op de St. Alfonsusschool waar de geallieerde bommenwerper op 22 maart 1945 neerstortte.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 september 2006 door Rolf Steenwinkel van stadsdeel Westerpark en John Edward Tayloe, een van de bemanningsleden van de geallieerde bommenwerper. Bij de onthulling waren de kleinkinderen van de slachtoffers Mattheus Baarslag en Frederik Houttuin aanwezig.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Erwin Rust | 2 mei 2020

Ter herinnering aan de bemanning van B17-G, 42-107038 van 447BG/710BG. Mijn ouders hebben vaak over deze crash gesproken omdat mijn moeder in die tijd in de Spaarndammerbuurt woonde. Ze spraken over het geluk dat deze bij een school op woensdagmiddag gevallen is en dat er daarom geen slachtoffers waren. Wel staat in zijn aantekeningen dat het paard van de groenteman die daar een verkoopplek had is omgekomen.

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Ingeborg Kuper | 3 mei 2020

Erwin Rust | 2 mei 2020

Ter herinnering aan de bemanning van B17-G, 42-107038 van 447BG/710BG. Mijn ouders hebben vaak over deze crash gesproken omdat mijn moeder in die tijd in de Spaarndammerbuurt woonde. Ze spraken over het geluk dat deze bij een school op woensdagmiddag gevallen is en dat er daarom geen slachtoffers waren. Wel staat in zijn aantekeningen dat het paard van de groenteman die daar een verkoopplek had is omgekomen.