Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Foto: A.H. van Aarsen

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlandse oorlogsgraf in Delden (gemeente Hof van Twente) herbergt het stoffelijk overschot van een Nederlandse gesneuvelde militair. Op het graf is een rotsstenen zerk aangebracht met hierin een grijze natuurstenen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'DE OUD STRIJDERS VAN DELDEN
TER NAGEDACHTENIS
AAN HUN KAMERAAD
FERDINAND JOHAN LOHUIS
GEB. TE TWEKKELD 5 JULI 1918
ALS DPL. 2-III-REGT. JAGERS
GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
OP WAALHAVEN ROTTERDAM
10 MEI 1940
HET VADERLAND GETROUWE
BLIJF IK TOT IN DEN DOOD.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlandse oorlogsgraf in Delden (gemeente Hof van Twente) is opgericht ter nagedachtenis aan de militair Ferdinand Johan Lohuis die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven is gekomen.
Het graf staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Locatie
Het Nederlandse oorlogsgraf bevindt zich op de Algemene Begraafplaats, gelegen aan de Langestraat in Delden (gemeente Hof van Twente).

Bron
De heer A.H. van Aarsen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht