Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Adopteer dit monument.

Goirle, 'Indië-monument' (foto: Ad van der Velden)
Goirle, 'Indië-monument' (foto: Ad van der Velden)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Goirle is een ingemetselde plaquette van natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'BAND NEDERLAND-INDIË

TER NAGEDACHTENIS AAN
DE ACHTERGEBLEVENEN IN INDIË
JOHANNES C. JANSEN
TASIK MALAJA 8-9-1947
PETRUS H. VERMEEREN
PARICIE 27-11-1947
HENDRICUS J. V D VEN
CODEAN 6-5-1949
CORNELIS A.J. VERHOEVEN
PORSEA 6-9-1949'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Jansen Johannes Cornelis 24-05-1925 08-09-1947

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Goirle is opgericht ter nagedachtenis aan de vier Nederlandse militairen uit Goirle die bij de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De namen van de vier gesneuvelde militairen luiden: Johannes C. Jansen, Petrus H. Vermeeren, Hendricus J. van de Ven en Cornelis A.J. Verhoeven.

Johannes Cornelis Jansen werd geboren op 24 mei 1925 in Goirle. De soldaat was ingedeeld bij het 1e Bataljon van het 8e Regiment Veldartillerie (1-8 RVA). Deze afdeling was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '45. Jansen sneuvelde op 8 september 1947 te Tasikmalaja en ligt begraven op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Petrus Hendrikus Vermeeren werd geboren op 10 juli 1926 in Geertruidenberg. De soldaat was ingedeeld bij het 1e Bataljon van het 3e Regiment Infanterie (1-3 RI). Hij sneuvelde op 27 november 1947 te Madjalenka en ligt begraven op het Nederlands ereveld Pandu in Bandung.

Hendricus Joannes van de Ven werd geboren op 9 mei 1925 in Goirle. De soldaat was ingedeeld bij het 3e Bataljon van het 5e Regiment Stoottroepen. Hij sneuvelde op 6 mei 1949 te Godean en ligt begraven op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Cornelis Adrianus Jacobus Verhoeven werd geboren op 25 februari 1929 in Goirle. De soldaat was ingedeeld bij de Stafcie. van het 424e Bataljon Infanterie (StCie 424 BI). Hij is verdronken op 6 september 1949 in Porsea en ligt begraven op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Locatie
Het monument is aangebracht in de muur naast de voordeur van het oude gemeentehuis 'De Vijf Bogen', gevestigd op de hoek Tilburgseweg/Bergstraat in Goirle. Op het R.K. kerkhof St. Jan aan de St. Jansstraat bevindt zich een zwarte replica van het monument.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.