Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Onbekende Soldaat' in Goirle bestaat uit een taps toelopende wit marmeren zuil, geplaatst op een voetstuk van hetzelfde materiaal. Op het voetstuk is een brander geplaatst waaruit een vlam ontstoken kan worden.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'1939
1945'.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Onbekende Soldaat' in Goirle is opgericht ter nagedachtenis aan een geallieerde militair die in de strijd tegen de bezetter om het leven is gekomen.

In 1982 is na uitgebreid onderzoek vastgesteld dat het slachtoffer de Britse soldaat Georde Harvey Hancock was. De soldaat uit West Bridgeford, Nottingham maakte deel uit van het Lincolnshire Regiment.

Vier dagen na D-Day, op 10 juni 1944,
kwam dit regiment als onderdeel van de 49e Britse Divisie in
het Franse Normandië aan land. Zij kwamen op 15 juni in actie en vochten zich daarna een weg naar België en Nederland.

In de bossen in de omgeving
van Poppel, nabij het dorpje Goirle, kwam het tot zware gevechten tussen het Lincolnshire Regiment en de Duitse bezetter. Volgens de administratie van de Britten was Hancock één van de achttien mannen die bij
deze gevechten werden gedood. Georde Harvey Hancock werd aanvankelijk als
onbekend soldaat in Goirle begraven. Pas in 1982 kon hij dank zij de
inspanningen van heer Hey te Hengelo geïdentificeerd worden. Hij sneuvelde op 5 oktober 1944 op 19-jarige leeftijd.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument maakt deel uit van het Brits erehof op het R.K. kerkhof St. Jan aan de St. Jansstraat te Goirle.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents