Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Foto: A.H. van Aarsen

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlandse oorlogsgraf in Delden (gemeente Hof van Twente) herbergt het stoffelijk overschot van een burgerslachtoffer. Op het graf is een gedenksteen aangebracht van grijze natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:
'HIER RUST BEREND JAN MORSINK
GEB. 19 JULI 1918 OVERL. 6 NOV. 1944
OPENB. 2:17
TE MIDDEN VAN DEN GROTEN STRIJD
WERDEN STIL GELEGD JE HANDEN
WERDEN LOSGEMAAKT JE BANDEN
MET DE ILLEGALITEIT
MAAR JE WERKEN EN JE STREVEN
ZULLEN ALTIJD BLIJVEN LEVEN
ALS EEN BRON VAN NIEUWE KRACHTEN
VOOR DE KOMENDE GESLACHTEN

WANT IN ONS OUD EN MOOIE DELDEN
WAS JIJ EEN DER GROOTSTE HELDEN
JE VRIENDEN UIT DE ILLEGALITEIT EN DE B.S.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlandse oorlogsgraf in Delden (gemeente Hof van Twente) herinnert aan Berend Jan Morsink, een medeburger die op 6 november 1944 door oorlogshandelingen is omgekomen.

Locatie
Het Nederlandse oorlogsgraf bevindt zich op de Algemene Begraafplaats, gelegen aan de Langestraat in Delden (gemeente Hof van Twente).

Bron
De heer A.H. van Aarsen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht