Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkzuil aan de Eusebiusbuitensingel in Arnhem is uitgevoerd in natuursteen. In de zuil is een plaquette ingemetseld. Boven de gedenkplaat is in reliëf een Pegasus aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 82 hoog, 25 centimeter breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

‘HIER STOND DE VAN LIMBURG STIRUMSCHOOL
WAAR TIJDENS DE GEVECHTEN OM DE
RIJNBRUG EEN GROEP VAN HET
1ST PARA SQUADRON ROYAL ENGINEERS
VAN ZONDAGAVOND 17 TOT WOENSDAGMIDDAG
20 SEPTEMBER 1944 STANDHIELD.’

Hieronder is een Engelstalige versie van de tekst aangebracht.

De geschiedenis

De gedenkzuil aan de Eusebiusbuitensingel in Arnhem herinnert aan een groep van de 1e Para Squadron Royal Engineers die tijdens de gevechten om de Rijnbrug van 17 tot 20 september 1944 in de Limburg Stirumschool stand hebben gehouden.

Op woensdagmiddag 20 september 1944 waren alleen kapitein Eric Mackay en zijn manschappen nog overgebleven in hun stelling oostelijk van de brug: de Van Limburg Stirumschool. Ze hadden 72 uur niet meer geslapen, het water was 12 uur op en voedsel al 24 uur. De met kogels doorzeefde muren boden geen bescherming meer, waardoor zij zich op deze dag moesten overgeven.

Onthulling
De gedenkzuil is geplaatst in 1964.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron
Brochure Freedom Trail – Route langs markante Arnhemse locaties uit ’40-’45, uitgegeven door de gemeente Arnhem en het Gelders Archief, met medewerking van de Gelderland Bibliotheek (2e druk, april 2006).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents