Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 21 september 2002
Adopteer dit monument.

Ridderkerk, 'Lancaster-monument' (foto: Peter van der Krogt)
Ridderkerk, 'Lancaster-monument' (foto: Peter van der Krogt)
Ridderkerk, 'Lancaster-monument' (foto: Peter van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Lancaster-monument' in Rijsoord (gemeente Ridderkerk) is een metalen 'cockpit' begroeid met struiken, met in het midden een gedenksteen van grijze natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'IN MEMORY OF THE CREW OF THE
ROYAL AIR FORCE
LANCASTER BOMBER MK III ED362 HW-E
NO. 400 SQUADRON RAF
WHICH CRASHED ON 29 JUNE 1943
DURING WORLD WAR II
SGT. H.H. GENTLE
F/SGT. R.D.W. MOULTON RCAF
F//O P.J. PASCOE RCAF
SGT. J. REFFIN
SGT. F WHEELDON
P/O C.B. WOOD
THEIR GRAVES ARE AT CROOSWIJK CEMETERY, ROTTERDAM
THE SOLE SURVIVOR WAS
F/SGT. R.G. STORR'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Lancaster-monument' in Rijsoord (gemeente Ridderkerk) is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van een Britse bommenwerper die op 29 juni 1943 werd neergehaald door de bezetter.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

Sgt. H.H. Gentle, F/sgt. R.D.W. Moulton Rcaf, F//o P.J. Pascoe Rcaf, Sgt. J. Reffin, Sgt. F Wheeldon en P/o C.B. Wood.

De slachtoffers zijn begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk te Rotterdam.

Op 29 juni 1943 was de Lancaster Bomber Midil ED 362 HW-E van het No. 100 Squadron RAF op zijn terugweg richting Engeland vanuit Keulen, alwaar de bommenwerper zojuist een bommenlast had neergelaten. Boven Rijsoord werd de Britse bommenwerper door een nachtvliegtuig van de bezetter neergehaald. De bemanning bestond uit zeven man, te weten twee Canadezen en vijf Engelsen. Zes van hen overleefden de crash niet. Het zevende bemanningslid, sergeant Ronald Storr, zag kans alsnog zwaar gewond uit de bommenwerper te springen met zijn parachute. Hij kwam neer in Hoeksche Waard, alwaar hij naar een ziekenhuis werd overgebracht. Hij bracht de laatste jaren van de oorlog door in gevangenschap van de bezetter. Sergeant Ronald Storr overleed in 1999.Oprichting
Voor de oprichting van het 'Lancaster-monument' heeft de wrakkenopruimingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht onder leiding van kapitein Spiering op verzoek van de gemeente Ridderkerk een onderzoek gedaan naar de precieze locatie van het neergestorte toestel om te beslissen of de wrakstukken opgegraven konden worden. De gemeente Ridderkerk heeft besloten om dit niet te doen en op de locatie het 'Lancaster-monument' te verwezenlijken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 september 2002.

Locatie
Het 'Lancaster-monument' in staat aan de Rijksstraatweg t.o. 316 te Rijsoord (gemeente Ridderkerk).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht