Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Vlissingen, 'De Volharding' (foto: Gemeente Vlissingen)
Vlissingen, 'De Volharding' op de oude locatie (foto: Theo Snijders)
Vlissingen, 'De Volharding' op de oude locatie (foto: Theo Snijders)
Vlissingen, 'De Volharding' op de oude locatie (foto: Theo Snijders)
Vlissingen, 'De Volharding' op de oude locatie (foto: Theo Snijders)
Vlissingen, 'De Volharding' op de oude locatie (foto: Theo Snijders)
Vlissingen, 'De Volharding' (foto: Gemeente Vlissingen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het grafmonument 'De Volharding' in Vlissingen is een gedenkmuur met in het midden een afgeknotte zuil van witte natuursteen. Op de zuil zijn in reliëf gestileerde bladeren aangebracht. De zuil is geplaatst op een voetstuk. De zuil is 2 meter 20 hoog en 70 centimeter breed. Het totale monument is 4 meter breed. Voor het monument bevinden zich de graven.

Teksten
De tekst op het voetstuk luidt:

'TER HERINNERING
AAN DE MEISJES
VAN DE WASSCHERIJ
"DE VOLHARDING"
OMGEKOMEN DOOR
OORLOGSGEWELD
OP 31 MEI 1943'.

De tekst op het linkerdeel luidt:

'MARIA PIETERSE
GEB TE VLISSINGEN
15 FEBR 1929

ELISABETH V EVERDINGEN
GEB TE AXEL
27 JAN 1923

JOSINA A BIJLEVELD
GEB TE VLISSINGEN
30 SEPT 1923

JACOMINA C J GEBRAAD
GEB TE VLISSINGEN
21 MEI 1927

JESAJA 55:8
WANT MIJNE GEDACHTEN ZIJ NIET ULIEDER GEDACHTEN
EN UWE WEGEN ZIJN NIET MIJNE WEGEN SPREEKT DE HEERE'.

De tekst op het rechterdeel luidt:

'ADRIANA KUZEE
GEB TE VLISSINGEN
16 DEC 1921

MAATJE JOBSE
GEB TE VLISSINGEN
30 AUG 1926

JACOMINA P JOBSE
GEB TE VLISSINGEN
27 NOV 1927

JESAJA 55:8
WANT GELIJK DE HEMELEN HOOGER ZIJN DAN DE AARDE
ALZOO ZIJN MIJNE WEGEN HOOGER DAN UWE WEGEN
EN MIJNE GEDACHTEN DAN ULIEDER GEDACHTEN'.

Symboliek
De afgeknotte zuil is een symbool van een gewelddadig en voortijdig einde.

Wijziging
In mei 2010 werd het monument verplaatst naar een gazon bij de ingang van de begraafplaats in verband met de voorgenomen ruiming van het vak waar het zich bevond. De stoffelijke resten die begraven lagen bij het monument werden eveneens verplaatst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het grafmonument 'De Volharding' in Vlissingen is opgericht ter nagedachtenis aan de meisjes van Wasserij 'De Volharding' die omkwamen bij een bombardement op 31 mei 1943 in Vlissingen.

De namen van de zeven slachtoffers op het monument luiden: J.A. Bijleveld, E. van Everdingen, J.C.J. Gebraad, A. Kuzee, J.P. Jobse, M. Jobse en M. Pieterse

De meisjes waren aan het werk in de Stoomwasscherij 'De Volharding' aan de Singel, toen ze overvallen werden door een hevig bombardement. De stad werd om 17.30 uur aangevallen door twaalf bommenwerpers. Acht meisjes die in de wasserij werkten - in de leeftijd van 14 tot 22 jaar - kwamen hierbij om het leven.

De naam van het achtste meisje was Maatje Marina Lobbezoo. Zij werd op 13 oktober 1928 geboren in de gemeente Oost en West Souburg. Ze staat niet op het monument vermeld omdat zij begraven ligt op de Algemene begraafplaats van Oost Souburg.

Bij hetzelfde bombardement is ook Elizabeth Boucherie, geboren 31 oktober 1906, omgekomen. Boucherie was huishoudster. Het is onduidelijk of zij bij toeval is omgekomen of dat zij werkte in de wasserij. Zij ligt begraven in een familiegraf op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen.

Locatie
Het monument staat op een gazon bij de ingang van de Noorderbegraafplaats, gelegen aan de President Rooseveltlaan te Vlissingen. Naast dit monument staat het bevrijdingsmonument.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Paul Klaassen | 28 april 2020