Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: W. Bogtman
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Kindcentrum De Molenwerf.

Heemstede, gedenkraam in het gemeentehuis (foto: Gemeente Heemstede)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in het gemeentehuis van Heemstede is een gebrandschilderd glas-in-loodraam dat bestaat uit drie panelen met drie bovenlichten. Op symbolische wijze worden de begrippen 'bezetting' en 'bevrijding' uitgebeeld.

Op het linkerpaneel wordt de bezetting weergegeven. Witte duiven worden in hun vrijheid belemmerd door puntige kettingen die hen tot bloedens toe verwonden. De duiven worden omringd door hangende bloemkelken in paarse kleuren (ten teken van rouw).

Op het middelste bovenlicht wordt het begrip 'gerechtigheid' uitgebeeld door een zwaard en een weegschaal. Een boek met het Alpha- en Omegateken verwijzen naar de 'vrijheid van het eerlijke woord'. De achtergrond van dit bovenlicht wordt gevormd door de nationale kleuren rood, wit en blauw.

Tekst
De tekst boven in het bovenlicht luidt:

'1945
5 MEI'.

Symboliek
De grisailleschildering op het middelste raam is een plattegrond van Heemstede, met daaromheen de wapens van buurtgemeenten Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede, Haarlemmermeer en Bennebroek. Ook staan op het raam de Oude kerk op het Wilhelminaplein en veertien ten dele verdwenen buitenplaatsen (grote landgoederen) afgebeeld. Het gemeentewapen van Heemstede bekroont 'de kaart der Heerlijkheid'.

In het rechterstuk wordt de bevrijding tot uitdrukking gebracht door vogels die vrijuit in de zonnige hemel vliegen. Bloemen in vrolijke kleuren accentueren dit verlossende moment.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam in het gemeentehuis herinnert de inwoners van Heemstede aan de bezettingsjaren en de bevrijding. Op het raam staat 'Bosbeek' ook afgebeeld. Hier woonde vanaf 1924 de bankier F. Gutmann, die met zijn echtgenote uit de trein op weg naar Italië is gehaald. Zij zijn in 1944 ieder in een verschillend concentratiekamp omgebracht.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het comité 'Heemstede Vrij - 5 mei 1945'.

Locatie
Het gedenkraam bevindt zich in het trappenhuis aan de achterzijde van het gemeentehuis, gevestigd aan het Raadhuisplein in Heemstede.

Bronnen

  • Heemstede 1940-1945 - Een gemeente in bezettingstijd van Marcel Bulte en Hans Krol (Haarlem, De Vrieseborch Haarlem, 1995);
  • 50 jaar bevrijding - Heemstede ten voeten uit 1945 - 1995 van J.P.L.M. Krol en drs. E. van der Zwaag (Gemeente Heemstede, 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.