Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Hans van Brunschot
Onthulling: 30 oktober 1994
Adopteer dit monument.

Moergestel, monument voor generaal Sir Colin Muir Barber (Foto: Frans Zack)
Moergestel, monument voor generaal Sir Colin Muir Barber (Foto: Frans Zack)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor sir Colin Muir Barber in Moergestel (gemeente Oisterwijk) is een bronzen beeld van majoor-generaal Barber. Het beeld staat op een rood bakstenen zuiltje dat deel uit maakt van een bankje in een plantsoen. Onder de voet van het beeld is een plaquette geplaatst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'GENERAAL C.M. BARBER
15E SCHOTSE DIVISIE
MOERGESTEL
1944-25 OKTOBER-1994.'

Hieronder zijn de emblemen van de 15e Schotse divisie aangebracht.

Symboliek
De ontwerper van het monument, de heer Hans van Brunschot, wilde de generaal naar de ware figuur (ruim 2 meter lang) uitbeelden op de plaats waar het riviertje de Reusel door de geallieerde troepen overgestoken moest worden. Dit verliep niet zonder slag of stoot, aangezien de brug vernield was door de bezetter. De bronzen sculptuur van de generaal richt zijn blik naar de kant vanwaar de dorpelingen de bevrijders zagen naderen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het voor sir Colin Muir Barber in Moergestel (gemeente Oisterwijk) herinnert de inwoners van Moergestel aan de bevrijding van het dorp op 25 oktober 1944 door de 15th Scottish Division onder leiding van majoor-generaal Colin Muir Barber.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 oktober 1994, ter gelegenheid van de 50ste bevrijdingsdag van Moergestel. Jaarlijks wordt er bij het monument een herdenking georganiseerd door de werkgroep Oorlog en Bevrijding Moergestel. Deze vindt plaats op de zondag in oktober vlak voor of na de 25e, de bevrijdingsdag van het dorp.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.