Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBNS De Gearing.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor dr. Ruinen in Ee (gemeente Noardeast-Fryslân) bevat een tekst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor dr. Ruinen in Ee (gemeente Noardeast-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan dokter Jarl Ruinen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen.

Jarl Ruinen werd geboren op 23 december 1906 te Kota Radja in Nederlands Indië. Na afronding van de studie geneeskunde werd hij arts te Ee.

Op 19 januari 1945 bracht de Duitse bezetter drie arrestanten over van Dokkum naar Leeuwarden. Bij De Valom dwongen verzetsstrijders de arrestantenwagen te stoppen en bevrijdden ze de arrestanten. Aan de Duitse kant vielen slachtoffers waaronder Sonderkommando Albrecht. Uit wraak executeren de Duitsers op maandag 22 januari 20 mensen. Jarl Ruinen was één van de geëxecuteerden.

Locatie
Het monument bevindt zich op de begraafplaats bij de N.H. kerk te Ee (gemeente Noardeast-Fryslân).

Bron
www2.tresoar.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht