Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door OBS De Weert.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door De Kameleon.

Haaksbergen, Nederlandse oorlogsgraven (foto: Gemeente Haaksbergen)

Het monument

Vorm en materiaal
De Nederlandse oorlogsgraven in Haaksbergen herbergen het stoffelijke overschot van 22 burgerslachtoffers. Op elk graf is een liggende, identieke zerk van zwarte natuursteen geplaatst. Links aan de voorzijde bevindt zich een liggende gedenksteen van zwarte natuursteen, waarop een wit kruis is aangebracht. Achter de graven staat in het midden een kruis van witte natuursteen. Het geheel is omgeven door een heg.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'DE PAROCHIE
AAN HARE
SLACHTOFFERS
VAN HET
OORLOGSGEWELD.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Nederlandse oorlogsgraven in Haaksbergen herinneren aan de 22 medeburgers die zijn omgekomen tijdens het bombardement op Haaksbergen op zaterdag 24 maart 1945 rond 10.15 uur.

Locatie
De oorlogsgraven maken deel uit van het R.K. kerkhof, gelegen aan de Enschedestraat te Haaksbergen.

Bron
Herinneringsmonumenten in Haaksbergen, uitgegeven in april 2005 door de gemeente Haaksbergen, in samenwerking met de Historische Kring Haaksbergen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht