Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Bert Nijenhuis
Onthulling: 1996
Adopteer dit monument.

Haaksbergen, 'Joods monument' (foto: Alex Ossel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Haaksbergen is een bronzen beeld van het joodse meisje Betsie Frankenhuis. Het beeld is geplaatst op een voetstuk, met op de voorzijde een bronzen gedenkplaat.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'ALS EEN HERFSTBLAD BEN JE WEGGERUKT,
KWETSBAAR, WEERLOOS OVERGELEVERD
AAN DE STORM VAN VERNIETIGING.
DE LENTEBLOEI IS AAN JE VOORBIJGEGAAN. (MAURICE JOLY).'

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat met dit gedenkteken herdacht wordt, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Haaksbergen is opgericht ter nagedachtenis aan alle joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn omgebracht. Betsie Frankenhuis (1933-1942) was een van de slachtoffers.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting B'rit Shalom (Verbond van Vrede).

Onthulling
Het monument is onthuld in 1996.

De gemeente Haaksbergen draagt zorg voor het onderhoud.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de synagoge aan de Ruisschenborgh te Haaksbergen.

Bronnen

  • Herinneringsmonumenten in Haaksbergen, uitgegeven in april 2005 door de gemeente Haaksbergen, in samenwerking met de Historische Kring Haaksbergen;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8;
  • http://www.oorlogsmusea.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht