Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door R.K. Basisschool St. Bonifatius.

Sint Isidorushoeve, oorlogsmonument (foto: Alex van Ossel)
Sint Isidorushoeve, oorlogsmonument (foto: Alex van Ossel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Sint Isidorushoeve (gemeente Haaksbergen) is een uit rode baksteen opgetrokken zuil, waarin twee plaquettes van witte natuursteen zijn gemetseld. Het geheel is geplaatst op een cirkelvormig plaveisel.

Tekst
De tekst op de eerste plaquette luidt:

'1940 - 1945
ANTOON ONLAND
GREBBEBERG 13-5-1940
G.A.B. WILDERS MEIJERINK
EN HAAR KINDEREN
MARIE FRANS
JOKE FONS
J.B. JANNINK
G.A. KEIZERS
ST ISIDORUSHOEVE 31-3-1945.'

Wijziging
Oorspronkelijk stond het monument op de kruising Goorestraat / Beckummerweg. Na restauratie is het herplaatst bij het gemeenschapshuis "t Meuken', die zorg draagt voor het onderhoud.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Sint Isidorushoeve (gemeente Haaksbergen) is opgericht ter nagedachtenis aan alle inwoners van dit kerkdorp die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oorspronkelijk stond het monument op de kruising Goorestraat / Beckummerweg. Na restauratie is het herplaatst bij het gemeenschapshuis "t Meuken', die zorg draagt voor het onderhoud.

Locatie
Het monument is geplaats bij het gemeenschapshuis "t Meuken', gelegen aan de Beckummerweg in Sint Isidorushoeve (gemeente Haaksbergen).

Bronnen

  • Herinneringsmonumenten in Haaksbergen, uitgegeven in april 2005 door de gemeente Haaksbergen, in samenwerking met de Historische Kring Haaksbergen;
  • www.oorlogsmusea.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht