Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Corinne Franzen-Heslenfeld
Onthulling: 26 november 1949
Adopteer dit monument.

Haaksbergen, 'De moeder van het verzet' (foto: Alex Ossel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De moeder van het verzet' in Haaksbergen is een reliëf van witte natuursteen. In het midden is een vrouwenfiguur afgebeeld.

Tekst
Op het reliëf zijn de jaartallen 1940 en 1945 aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De moeder van het verzet' in Haaksbergen is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 november 1949 door de Commissaris van de Koningin in Overijssel, de heer ir. J.B.G.M. Ridder de van der Schueren.

De gemeente Haaksbergen draagt zorg voor het onderhoud.

Locatie
Het monument is geplaatst tegen de trap van het gemeentehuis te Haaksbergen.

Bronnen


  • Herinneringsmonumenten in Haaksbergen, uitgegeven in april 2005 door de gemeente Haaksbergen, in samenwerking met de Historische Kring Haaksbergen;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • http://www.oorlogsmusea.nl/.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht