Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Prinses Marijkestraatte Utrecht is een zwerfkei, omgeven door een bloemenperk en een muur en trap van natuurstenen keien. Op het muurtje voor de steen is een bronzen plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘OP 7 MEI 1945 GEVALLEN

C.A. de BODE J.F.M. MEURS
G. HOOGEWERFF J.P.M. MUUS
J.T. V.D. HURK R.H.M. REGOUT
P.A. V.D. HURK P.J. WEFERS BETTINK
P.A.W. LASEUR I. WESSEL’.

De geschiedenis

Het monument aan de Prinses Marijkelaan in Utrecht is opgericht ter nagedachtenis aan tien verzetsstrijders die hier op 7 mei 1945 door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De namen van de tien slachtoffers luiden:

Cornelis Aaldrik de Bode (geb. 6 april 1913 te Rotterdam), Johannes Theodorus van den Hurk (geb. 14 januari 1907 te Utrecht), Paulus Adrianus van den Hurk (geb. 14 oktober 1905), Pieter Adriaan Willem Laseur (geb. 5 maart 1917 te Utrecht), Johannes Franciscus Marie Meurs (geb. 6 februari 1918 te Amsterdam), Jan Philip Marius Muus (geb. 5 april 1919 te Utrecht), Gerard Hoogewerff (geb. 29 oktober 1918 te Utrecht), I. Wessel, Robert H.M. Regout (geb. 5 augustus 1917 te Utrecht) en Petrus J. Wefers Bettink (geb. 13 december 1921 te Utrecht).

Op 7 mei 1945, twee dagen na de Duitse capitulatie, was Utrecht nog steeds bezet. Twaalf verzetsstrijders gingen die dag op pad naar het huis van de oprichter en leider van de NSB, Anton Mussert, aan de Prinses Marijkelaan, om hem te arresteren. Tien van de twaalf verzetsmannen werden door de aanwezige Duitse soldaten doodschoten. Twee zagen kans achter een muurtje weg te duiken.

Later op die dag trokken geallieerde troepen de stad Utrecht binnen en werd Anton Mussert in Den Haag gearresteerd. Na een proces op 27 en 28 november 1945 werd hij op 12 december 1945 door het Bijzonder Gerechtshof in Den Haag ter dood veroordeeld wegens hulpverlening aan de vijand, een aanslag op de grondwettige regering en een poging Nederland onder vreemde heerschappij te brengen. Dit doodvonnis werd op 20 maart 1946 door de Bijzondere Raad van Cassatie bevestigd. Op 7 mei 1946, precies een jaar na zijn arrestatie, werd Mussert op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Onthulling
De plaquette is geplaatst op 5 mei 1947.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij het Rosarium, gelegen op de hoek van de Prinses Marijkeslaan en de Oudwijk te Utrecht.

Bronnen

Voor meer informatie
Verborgen, niet vergeten, RTV Utrecht, 5 mei 2012.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents