Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 5 mei 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door GBS De Wissel.

Utrecht, monument aan de Prinses Marijkelaan (foto: gbs 'De Wissel')
Utrecht, monument aan de Prinses Marijkelaan (foto: Marnix Hoekstra)
Utrecht, monument aan de Prinses Marijkelaan (foto: Marnix Hoekstra)
Utrecht, monument aan de Prinses Marijkelaan (foto: Marnix Hoekstra)
Utrecht, monument aan de Prinses Marijkelaan (foto: Marnix Hoekstra)
Utrecht, monument aan de Prinses Marijkelaan (foto: Marnix Hoekstra)
Utrecht, monument aan de Prinses Marijkelaan (foto: Marnix Hoekstra)
Utrecht, monument aan de Prinses Marijkelaan(foto: gbs 'De Wissel')

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Prinses Marijkestraatte Utrecht is een zwerfkei, omgeven door een bloemenperk en een muur en trap van natuurstenen keien. Op het muurtje voor de steen is een bronzen plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP 7 MEI 1945 GEVALLEN

C.A. de BODE J.F.M. MEURS
G. HOOGEWERFF J.P.M. MUUS
J.T. V.D. HURK R.H.M. REGOUT
P.A. V.D. HURK P.J. WEFERS BETTINK
P.A.W. LASEUR I. WESSEL'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Prinses Marijkelaan in Utrecht is opgericht ter nagedachtenis aan tien verzetsstrijders die hier op 7 mei 1945 door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De namen van de tien slachtoffers luiden:

Cornelis Aaldrik de Bode (geb. 6 april 1913 te Rotterdam), Johannes Theodorus van den Hurk (geb. 14 januari 1907 te Utrecht), Paulus Adrianus van den Hurk (geb. 14 oktober 1905), Pieter Adriaan Willem Laseur (geb. 5 maart 1917 te Utrecht), Johannes Franciscus Marie Meurs (geb. 6 februari 1918 te Amsterdam), Jan Philip Marius Muus (geb. 5 april 1919 te Utrecht), Gerard Hoogewerff (geb. 29 oktober 1918 te Utrecht), I. Wessel, Robert H.M. Regout (geb. 5 augustus 1917 te Utrecht) en Petrus J. Wefers Bettink (geb. 13 december 1921 te Utrecht).

Op 7 mei 1945, twee dagen na de Duitse capitulatie, was Utrecht nog steeds bezet. Twaalf verzetsstrijders gingen die dag op pad naar het huis van de oprichter en leider van de NSB, Anton Mussert, aan de Prinses Marijkelaan, om hem te arresteren. Tien van de twaalf verzetsmannen werden door de aanwezige Duitse soldaten doodschoten. Twee zagen kans achter een muurtje weg te duiken.

Later op die dag trokken geallieerde troepen de stad Utrecht binnen en werd Anton Mussert in Den Haag gearresteerd. Na een proces op 27 en 28 november 1945 werd hij op 12 december 1945 door het Bijzonder Gerechtshof in Den Haag ter dood veroordeeld wegens hulpverlening aan de vijand, een aanslag op de grondwettige regering en een poging Nederland onder vreemde heerschappij te brengen. Dit doodvonnis werd op 20 maart 1946 door de Bijzondere Raad van Cassatie bevestigd. Op 7 mei 1946, precies een jaar na zijn arrestatie, werd Mussert op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Onthulling
De plaquette is geplaatst op 5 mei 1947.

Locatie
Het monument is geplaatst bij het Rosarium, gelegen op de hoek van de Prinses Marijkeslaan en de Oudwijk te Utrecht.

Bronnen

Voor meer informatie
Verborgen, niet vergeten, RTV Utrecht, 5 mei 2012.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht