Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Griendtsveen, monument verzetsgroep 'de zwarte plak' (Foto: www.documetatiegroep40-45.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument verzetsgroep 'de zwarte plak' in Griendtsveen (gemeente Horst aan de Maas) is een gedenkmuur met twee plaquettes.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument verzetsgroep 'de zwarte plak' in Griendtsveen (gemeente Horst aan de Maas) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsgroep 'de zwarte plak' uit de Peel.

De naam van de verzetsgroep is afkomstig van boerderij 'de zwarte plak' waar vanuit het verzet werd georganiseerd en waar ook Engelse piloten en joden zaten ondergedoken. De boerderij bevond zich vlakbij de spoorlijn Venlo-Eindhoven. De bezetter was vanuit het Ruhrgebied afhankelijk van deze spoorlijn voor hun aanvoer van zwaar oorlogsmateriaal naar hun frontleger medio augustus en september.

Op 5 september (dolle dinsdag) maakte Alfons de Bruin en Martin van de Einden deze spoorlijn onklaar. Tijdens deze daad werden ze op heterdaad betrapt door Duitse militairen die De Bruin en Van de Einden ter plekke doodsloegen.

Het monument vermeldt ook pastoor Vullings, die vele ontsnapte krijgsgevangen in veiligheid heeft gebracht

Locatie
Het monument is gelegen aan de linkerkant (spoorzijde) van de Griendtsveenseweg, tussen Griendtsveen en de Middenpeelweg.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht