Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 11 augustus 1987
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Samenwerkingsschool De Catamaran.

Loosdrecht, 'Joods monument' (foto: Stichting 40-45)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' te Nieuw-Loosdrecht (gemeente Wijdemeren) is een liggende gedenksteen van witte natuursteen. Op de steen is een davidster aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
DE JOODSE KINDEREN EN HUN LEIDERS
VAN DE JEUGDALIJAH LOOSDRECHT
DIE IN HET VERZET
OF IN CONCENTRATIEKAMPEN OMKWAMEN
[Een Hebreeuwse tekst]
SIGI ADLER KURT POLLACK
BERNHARD ASCHHEIM DAVID ROSENBAUM
LILLI BERNHARD MANFRED RUBNER
ROBERT DURHEIM FABIAN SCHON
JOACHIM ENGELBERT JOACHIM SIMON
HARTOG VAN GELDER WILLI SIMONS
TINA HEIMANN PAUL SONNENBERG
HANS HOROWITZ ISRAEL TEITELBAUM
ESRA JUROVICS ISI TIEFENBRUNNER
LILLI KELLNER MAX TURTELTAUB
ARNOLD KOLLER JOSEF WALDMANN
JUDA PINKHOF.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' te Nieuw-Loosdrecht (gemeente Wijdemeren) is opgericht ter nagedachtenis aan de 23 joodse kinderen en hun leiders van de jeugdalijah Loosdrecht die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet of in concentratiekampen zijn omgekomen.

De namen van de 23 slachtoffers luiden:

Sigi Adler, Bernhard Aschheim, Lilli Bernhard, Robert Dürheim, Joachim Engelbert, Hartog van Gelder, Tina Heimann, Hans Horowitz, Esra Jurovics, Lilli Kellner, Arnold Koller, Juda Pinkhof, Kurt Pollack, David Rosenbaum, Manfred Rübner, Fabian Schön, Joachim Simon, Willi Simons, Paul Sonnenberg, Israel Teitelbaum, Isi Tiefenbrunner, Max Turteltaub en Josef Waldmann.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 augustus 1987 door de gemeente Loosdrecht.

Locatie
De gedenksteen is geplaatst naast het oorlogsmonument aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk te Nieuw-Loosdrecht (gemeente Wijdemeren).

Bron
Gemeente Wijdemeren.

Voor meer informatie
De publicatie De Jeugdalijah van het Paviljoen Loosdrechtse Rade van drs. Ineke Brasz e.a. (Historische Kring Loosdrecht, 1987).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht