Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Jos Pauw (tekst) en Jouke Hoogland (ontwerp)
Onthulling: 19 september 2005
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Arnhem is een op een aluminium plaat geëtste foto van een wolkenlucht met tekst. Het geheel is acht meter hoog en zestien meter breed. Aan de voet van het monument is een plaquette aangebracht met daarop een tekst. Het geheel is bovenaan een brede betonnen trap geplaatst.

Teksten
De tekst op de foto luidt:

'DE MEESTE MENSEN ZWIJGEN,
EEN ENKELING STELT EEN DAAD'.

De tekst op de plaquette luidt:

'MET RESPECT VOOR HET VERLEDEN
EN HET OOG OP DE TOEKOMST
DEZE HERINNERING AAN HET VERZET
IN ARNHEM 1940-1945'.

Wijziging
Het monument is in juni 2018 beklad met graffiti. De gemeente heeft het monument zo spoedig mogelijk schoongemaakt.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Arnhem is opgericht ter herinnering aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog en de boodschap daaruit voor de toekomst.

Oprichting
De aanleiding tot oprichting van het monument was de vaststelling van de oorlogsveteranen bij de herdenking van de Slag om Arnhem dat er geen herinnering aan het verzet in Arnhem was, terwijl zij daaraan veel te danken hadden. Op grond van krantenartikelen in 2003 over het ontbreken van een verzetsmonument in Arnhem, hebben bedrijfsleven, politiek en burgers in 2004 de Stichting 'Geen Brug Te Ver' opgericht, teneinde een dergelijk monument te realiseren. Met subsidie van gemeente, provincie, diverse bedrijven en fondsen, alsmede collectes en een benefietconcert werd ruim 100.000 euro ingezameld. Via een prijsvraag met als opdracht 'het ontwerpen van een tastbare herinnering aan het Arnhemse verzet in de Tweede Wereldoorlog, als voorbeeld voor de jeugd van vandaag en de maatschappij van morgen', is het winnende ontwerp uitgevoerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 september 2005 door burgemeester Paulien Krikke van Arnhem.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht