Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Arnhem is een op een aluminium plaat geëtste foto van een wolkenlucht met tekst. Het geheel is acht meter hoog en zestien meter breed. Aan de voet van het monument is een plaquette aangebracht met daarop een tekst. Het geheel is bovenaan een brede betonnen trap geplaatst.

Teksten
De tekst op de foto luidt:

‘DE MEESTE MENSEN ZWIJGEN,
EEN ENKELING STELT EEN DAAD’.

De tekst op de plaquette luidt:

‘MET RESPECT VOOR HET VERLEDEN
EN HET OOG OP DE TOEKOMST
DEZE HERINNERING AAN HET VERZET
IN ARNHEM 1940-1945′.

Wijziging
Het monument is in juni 2018 beklad met graffiti. De gemeente heeft het monument zo spoedig mogelijk schoongemaakt.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Arnhem is opgericht ter herinnering aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog en de boodschap daaruit voor de toekomst.

Oprichting
De aanleiding tot oprichting van het monument was de vaststelling van de oorlogsveteranen bij de herdenking van de Slag om Arnhem dat er geen herinnering aan het verzet in Arnhem was, terwijl zij daaraan veel te danken hadden. Op grond van krantenartikelen in 2003 over het ontbreken van een verzetsmonument in Arnhem, hebben bedrijfsleven, politiek en burgers in 2004 de Stichting ‘Geen Brug Te Ver’ opgericht, teneinde een dergelijk monument te realiseren. Met subsidie van gemeente, provincie, diverse bedrijven en fondsen, alsmede collectes en een benefietconcert werd ruim 100.000 euro ingezameld. Via een prijsvraag met als opdracht ‘het ontwerpen van een tastbare herinnering aan het Arnhemse verzet in de Tweede Wereldoorlog, als voorbeeld voor de jeugd van vandaag en de maatschappij van morgen’, is het winnende ontwerp uitgevoerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 september 2005 door burgemeester Paulien Krikke van Arnhem.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents