Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Lancaster-monument' in Grashoek (gemeente Helden) is een brede betonnen zuil, welke aan de bovenzijde schuin afloopt. Aan de voorzijde staan in reliëf afbeeldingen van een Lancaster vliegtuig en een Canadese en Engelse vlag. Bovenop de zuil bevindt zich een plaquette met daarop een tekst. Over de plaquette heen is een brede glasplaat aangebracht. Op de achterzijde van de zuil is een klein koperkleurig plaatje aangebracht met daarop een tekst in reliëf. Op de getegelde ondergrond zijn zeven tegels in een andere kleur aangebracht. Het geheel heeft het aanzicht van een lessenaar.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'IN DE NACHT VAN 15.06.1943 OM 1.11 UUR, STORTTE ONGEVEER 50 METER ACHTER DEZE PLAATS DE LANCASTER ED-973 VAN HET 100STE SQUADRON NEER NADAT HET DOOR EEN DUITS JACHTVLIEGTUIG WAS AANGESCHOTEN. DRIE UUR EERDER WAS HET OPGESTEGEN VAN DE ENGELSE BASIS WALTHAM BIJ GRIMSBY IN LINCOLNSHIRE. DOEL VAN DE MISSIE WAS DE DUITSE STAD OBERHAUSEN. DE ZEVENKOPPIGE BEMANNING KWAM HIERBIJ OM.

HUN NAMEN ZIJN:
SERGEANT (PILOT) ROBERT EDMUND STANLEY WEDDELL 22 JAAR UIT TOTTENHAM, MIDDLESEX
SERGEANT (NAVIGATOR) ALFRED ROBERT VEITH 20 JAAR UIT NEWCASTLE-ON-TYNE
SERGEANT (BOMBER) WILLIAM CRAN
SERGEANT (FLEIGHT ENGINEER) ALFRED BOYDELL 20 JAAR UIT LEIGH LANCASHIRE
SERGEANT (WORK OPERATOR/AIR GUNNER) GEOFFREY ADAMS MASON 21 JAAR UIT MIDDLESEX
FLIGHT SERGEANT (AIR GUNNER) EDWARD BARNES STEVENSON UIT CANADA
LATEN WIJ EVEN STILSTAAN BIJ DEZE JONGE HELDEN WELKE HUN LEVEN GAVEN VOOR ONZE VRIJHEID.'

De tekst op het plaatje luidt:

'DIT MONUMENT WERD
MOGELYK GEMAAKT
DOOR: GEM-HELDEN
H. KLUYTMANS
W.J.V. OPHOVEN
2001.'

Symboliek
De zeven gekleurde tegels staan symbool voor de zeven gesneuvelde militairen.
Aan een boom naast het monument verwijst een pijl met daarop de tekst: 'BOM KRATER' naar de plek waar het vliegtuig neerstortte. De bomkrater is gemarkeerd door een blauwe ring om omringende bomen.

De geschiedenis

Het 'Lancaster-monument' in Grashoek (gemeente Helden) is opgericht ter nagedachtenis aan de zevenkoppige bemanning van de Lancaster ED-973 van het 100ste squadron van de RAF.

De namen van de slachtoffers luiden:

Alfred Boydell, William Cran, Geoffrey Adams Mason, Edward Barnes Stevenson, Alfred Robert Veith, Robert Edmund en Stanley Weddell.

Het vliegtuig werd op 15 juni 1943, op weg van Waltham (Engeland) naar Oberhausen (Duitsland), neergehaald door een Duits vliegtuig.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in het bos, nabij een zandweggetje in Grashoek (gemeente Helden).

Bron
De heer Huub Timmerman.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents