Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Grashoek, 'Lancaster-monument' (Foto: Huub Timmermans)
Grashoek, 'Lancaster-monument' (Foto: Huub Timmermans)
Grashoek, 'Lancaster-monument' (Foto: Huub Timmermans)
Grashoek, 'Lancaster-monument' (Foto: Huub Timmermans)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Lancaster-monument' in Grashoek (gemeente Helden) is een brede betonnen zuil, welke aan de bovenzijde schuin afloopt. Aan de voorzijde staan in reliëf afbeeldingen van een Lancaster vliegtuig en een Canadese en Engelse vlag. Bovenop de zuil bevindt zich een plaquette met daarop een tekst. Over de plaquette heen is een brede glasplaat aangebracht. Op de achterzijde van de zuil is een klein koperkleurig plaatje aangebracht met daarop een tekst in reliëf. Op de getegelde ondergrond zijn zeven tegels in een andere kleur aangebracht. Het geheel heeft het aanzicht van een lessenaar.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'IN DE NACHT VAN 15.06.1943 OM 1.11 UUR, STORTTE ONGEVEER 50 METER ACHTER DEZE PLAATS DE LANCASTER ED-973 VAN HET 100STE SQUADRON NEER NADAT HET DOOR EEN DUITS JACHTVLIEGTUIG WAS AANGESCHOTEN. DRIE UUR EERDER WAS HET OPGESTEGEN VAN DE ENGELSE BASIS WALTHAM BIJ GRIMSBY IN LINCOLNSHIRE. DOEL VAN DE MISSIE WAS DE DUITSE STAD OBERHAUSEN. DE ZEVENKOPPIGE BEMANNING KWAM HIERBIJ OM.

HUN NAMEN ZIJN:
SERGEANT (PILOT) ROBERT EDMUND STANLEY WEDDELL 22 JAAR UIT TOTTENHAM, MIDDLESEX
SERGEANT (NAVIGATOR) ALFRED ROBERT VEITH 20 JAAR UIT NEWCASTLE-ON-TYNE
SERGEANT (BOMBER) WILLIAM CRAN
SERGEANT (FLEIGHT ENGINEER) ALFRED BOYDELL 20 JAAR UIT LEIGH LANCASHIRE
SERGEANT (WORK OPERATOR/AIR GUNNER) GEOFFREY ADAMS MASON 21 JAAR UIT MIDDLESEX
FLIGHT SERGEANT (AIR GUNNER) EDWARD BARNES STEVENSON UIT CANADA
LATEN WIJ EVEN STILSTAAN BIJ DEZE JONGE HELDEN WELKE HUN LEVEN GAVEN VOOR ONZE VRIJHEID.'

De tekst op het plaatje luidt:

'DIT MONUMENT WERD
MOGELYK GEMAAKT
DOOR: GEM-HELDEN
H. KLUYTMANS
W.J.V. OPHOVEN
2001.'

Symboliek
De zeven gekleurde tegels staan symbool voor de zeven gesneuvelde militairen.
Aan een boom naast het monument verwijst een pijl met daarop de tekst: 'BOM KRATER' naar de plek waar het vliegtuig neerstortte. De bomkrater is gemarkeerd door een blauwe ring om omringende bomen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Lancaster-monument' in Grashoek (gemeente Helden) is opgericht ter nagedachtenis aan de zevenkoppige bemanning van de Lancaster ED-973 van het 100ste squadron van de RAF.

De namen van de slachtoffers luiden:

Alfred Boydell, William Cran, Geoffrey Adams Mason, Edward Barnes Stevenson, Alfred Robert Veith, Robert Edmund en Stanley Weddell.

Het vliegtuig werd op 15 juni 1943, op weg van Waltham (Engeland) naar Oberhausen (Duitsland), neergehaald door een Duits vliegtuig.

Locatie
Het monument bevindt zich in het bos, nabij een zandweggetje in Grashoek (gemeente Helden).

Bron
De heer Huub Timmerman.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht