Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1995
Adopteer dit monument.

Abbekerk, monument voor J. Pretkowski (foto: Frits van der Starre)
De gedenksteen in Kostrzyn, Polen (foto: Frits van der Starre)

Het monument

Vorm en materiaal
De monument voor J. Pretkowski in Abbekerk (gemeente Medemblik) is een marmeren grafsteen met daarop een tekst in reliëf.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'SGT. JOZEF
PRETKOWSKI
RAF/RAF-P704 629
GEB. 15-9-1915
NEERGESTORT MET
SPITFIRE 12-4-1945
HIJ GAF ZIJN LEVEN
VOOR ONZE VRIJHEID.'

Ook staat bij het monument vermeld dat de obs 'De Plaats' te Abbekerk zorg draagt voor het onderhoud en dat de piloot in Breda is herbegraven.

Wijziging
Het monument is in 2015 vervangen door een nieuw monument, het oorlogsmonument Abbekerk. De steen begon te verzakken en de bestrating moest opnieuw gedaan worden. Daarnaast bleek niet één maar twee vliegers waren omgekomen op het grondgebied van de voormalige gemeente Abbekerk. De 70e  herdenking van de bevrijding was de aanleiding om het monument te vervangen. De grafsteen van Pretkowski is geschonken aan de gemeente Kostrzyn Wlpk in Polen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Pretkowski Jozef 15-09-1915 12-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor J. Pretkowski in Abbekerk (gemeente Medemblik) is opgericht ter nagedachtenis aan de piloot die op 12 april 1945 is gesneuveld. Hij was de laatste geallieerde vlieger die boven Nederland is gesneuveld. Pretkowski is in Breda herbegraven.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1995 door leerlingen van obs 'De Plaats' te Abbekerk. Toen de grafsteen uit 1946 opnieuw werd gevonden, heeft de gemeente besloten de zerk als een monument op te stellen.

In Kostrzyn (Polen) is tevens een marmeren gedenksteen geplaatst.

Locatie
De grafsteen van Pretkowski is in 2015 geschonken aan de gemeente Kostrzyn Wlpk in Polen. Het monument bevond zich op de begraafplaats aan de Kerkweg in Abbekerk (gemeente Medemblik).

Bronnen

  • De openbare basisschool te Abbekerk;
  • De heer Frits van der Starre.

Voor meer informatie
Het Jaarboekje, Frits van der Starre (Stichting Historisch Abbekerk, 1997).

Meer informatie
Voor meer informatie over oorlogsmonumenten in de gemeente Medemblik klik hier.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.