Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Wim Harzing
Onthulling: 1953
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door St. Aloysiusschool.

Geesteren, 'Christus is Opgestanden' (foto: Sint Aloysiusschool)
Geesteren, 'Christus is Opgestanden' (foto: Sint Aloysiusschool)
Geesteren, 'Christus is Opgestanden' (foto: Sint Aloysiusschool)
Geesteren, 'Christus is Opgestanden' (foto: Sint Aloysiusschool)
Geesteren, 'Christus is Opgestanden' (foto: Sint Aloysiusschool)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Christus is Opgestanden' in Geesteren (gemeente Tubbergen) is een natuurstenen beeld van een christusfiguur die ten hemel kijkt, terwijl hij beide handen naar boven toe opheft. Het beeld is geplaatst op een rood bakstenen voetstuk, waarin vier gedenkplaten zijn ingemetseld.

Teksten
De tekst op de eerste plaat luidt:

'ANTONIUS HERMANUS
HASELBEKKE
* 17 OCTOBER 1917
TE GEESTEREN
+ 4 MEI 1943
TE HENGELO (O).'

De tekst op de tweede plaat luidt:

'JOHAN HENRICUS
KROEZEN
* 3 NOVEMBER 1925
TE GEESTEREN
+ 8 DECEMBER 1948
TE PEKALONGAN (IND.).'

De tekst op de derde plaat luidt:

'GERARDUS JOHANNES
HEMMER
*28 MAART 1904
TE GEESTEREN
+ 10 FEBRUARI 1945
TE DACHAU (DUITSL.).'

De tekst op de vierde plaat luidt:

'GERARDUS JOHANNES
OUDE VOSHAAR
* 6 AUGUSTUS 1925
TE GEESTEREN
+ 15 DECEMBER 1944
TE GEESTEREN.'

Wijziging
De vierde steen is later ingemetseld in een afwijkende kleur. Reden hiervoor is dat dit oorlogsslachtoffer op het kerkhof te Geesteren ligt begraven.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Christus is Opgestanden' in Geesteren (gemeente Tubbergen) is opgericht ter nagedachtenis aan drie medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Antoon Haselbekke, Gerard Hemmer en Jan Oude Voshaar.

Ook herinnert het gedenkteken aan dorpsgenoot Johan Kroezen die bij de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië is gesneuveld.

Antoon Haselbekke werd op 4 mei 1943 door de Duitse bezetter gefusilleerd, omdat hij als hoofd van het distributiekantoor te Tubbergen zou hebben deelgenomen aan de April-Meistaking.

Jan Kroezen werd in 1948 als militair uitgezonden naar het voormalige Nederlands-Indië. Daar kwam hij datzelfde jaar om het leven door een noodlottig ongeval in Pekalongan. Hij ligt begraven op het Nederlandse ereveld Candi te Semarang.

In het najaar van 1942 werd Gerard Hemmer samen met zijn broers Bernard en Hendrik door de bezetter gearresteerd op verdenking van hulpverlening aan geallieerde vliegers. De broers werden op transport gezet naar een concentratiekamp. Gerard stierf in het Beierse Dachsau, zijn broers hebben de oorlog overleefd.
Jan Oude Voshaar werd op 15 december 1944 op de 'Delmar' in Geesteren door een landwachter doodgeschoten. Hij had ondergedoken gezeten om te ontkomen aan de verplichte 'Arbeitseinsatz'. Op weg naar zijn ouderlijke woning sloeg hij op de vlucht toen landwachters hem aan wilden houden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1953.

Locatie
Het monument is geplaatst naast de R.K. kerk, gelegen aan de Vriezenveenseweg te Geesteren (gemeente Tubbergen).

Bronnen

  • Sint Aloysiusschool te Geesteren;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Slachtofferregister van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, te raadplegen via www.ogs.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht