Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Heusden, oorlogsmonument (foto: Huub Timmermans)
Heusden, oorlogsmonument (foto: Huub Timmermans)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Heusden (gemeente Asten) is een uit bakstenen opgetrokken gedenkmuur met een blauwgeverfd, gestukadoord tussenpaneel. Het geheel is overdekt met een marmeren overkapping. De voorgrond is geplaveid met bakstenen. De muur is ongeveer twee meter breed en een meter en vijftig hoog. Op het paneel bevinden zich 10 kruisen die acht slachtoffers uit 1940-1945 en twee slachtoffers van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië symboliseren.

Teksten
Onder de tien kruisen is een marmeren plaquette geplaatst met daarop een tekst.
De tekst op de plaquette luidt:

'1940-1945
OORLOGSSLACHTOFFERS.'

Links op de gedenkmuur bevindt zich een grote marmeren plaquette met daarop de namen van de slachtoffers en het embleem van de oud-Indë strijders (zwaard, helm en palmtak)

De tekst op de plaquette luidt:

'TINUS KOOLEN 27 JAAR
† 25-9-1944
PIET VAN BUSSEL 42 JAAR
† 9-10-1944
JOHAN VERVOORDELONK 3 JAAR
† 21-11-1944
HAS VAN TILBURG 45 JAAR
† 1-12-1944
TINUS BERKVENS 16 JAAR
† 13-3-1945
KAREL VAN MEEL 7 JAAR
† 23-3-1945
COR VAN DE BROEK 16 JAAR
† 24-10-1947
PATER WILLEM MARTENS S.V.D. 46 JAAR
† 2-12-1944
GERRIT BERKERS 22 JAAR
† 4-4-1949
JOHAN VAN HUGTEN 22 JAAR
† 6-1-1949.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Vervoordeldonk Johan Carolus Maria 22-05-1941 21-11-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Heusden (gemeente Asten) is opgericht ter nagedachtenis aan inwoners van de gemeente die door oorlogshandelingen in de periode 1940-1949 om het leven zijn gekomen.

De namen van de slachtoffers luiden:

Gerrit Berkers, Tinus Berkvens, Cor van de Broek, Piet van Bussel, Johan van Hugten, Tinus Koolen, pater Willem Martens, Karel van Meel, Has Van Tilburg en Johan Vervoordelonk.

Locatie
Het monument bevindt zich naast de ingang van de R.K. kerk in Heusden (gemeente Asten).

Bron
De heer Huub Timmermans.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

| 4 mei 2020