Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Heusden (gemeente Asten) is een uit bakstenen opgetrokken gedenkmuur met een blauwgeverfd, gestukadoord tussenpaneel. Het geheel is overdekt met een marmeren overkapping. De voorgrond is geplaveid met bakstenen. De muur is ongeveer twee meter breed en een meter en vijftig hoog. Op het paneel bevinden zich 10 kruisen die acht slachtoffers uit 1940-1945 en twee slachtoffers van de koloniale oorlog in Indonesië in voormalig Nederlands-Indië symboliseren.

Teksten
Onder de tien kruisen is een marmeren plaquette geplaatst met daarop een tekst.
De tekst op de plaquette luidt:

'1940-1945
OORLOGSSLACHTOFFERS.'

Links op de gedenkmuur bevindt zich een grote marmeren plaquette met daarop de namen van de slachtoffers en het embleem van de oud-Indë strijders (zwaard, helm en palmtak)

De tekst op de plaquette luidt:

'TINUS KOOLEN 27 JAAR
† 25-9-1944
PIET VAN BUSSEL 42 JAAR
† 9-10-1944
JOHAN VERVOORDELONK 3 JAAR
† 21-11-1944
HAS VAN TILBURG 45 JAAR
† 1-12-1944
TINUS BERKVENS 16 JAAR
† 13-3-1945
KAREL VAN MEEL 7 JAAR
† 23-3-1945
COR VAN DE BROEK 16 JAAR
† 24-10-1947
PATER WILLEM MARTENS S.V.D. 46 JAAR
† 2-12-1944
GERRIT BERKERS 22 JAAR
† 4-4-1949
JOHAN VAN HUGTEN 22 JAAR
† 6-1-1949.'

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Heusden (gemeente Asten) is opgericht ter nagedachtenis aan inwoners van de gemeente die door oorlogshandelingen in de periode 1940-1949 om het leven zijn gekomen.

De namen van de slachtoffers luiden:

Gerrit Berkers, Tinus Berkvens, Cor van de Broek, Piet van Bussel, Johan van Hugten, Tinus Koolen, pater Willem Martens, Karel van Meel, Has Van Tilburg en Johan Vervoordelonk.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich naast de ingang van de R.K. kerk in Heusden (gemeente Asten).

Bron
De heer Huub Timmermans.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents