Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 13 november 2003
Adopteer dit monument.

Heythuysen, 'Lancaster-monument' (Foto: www.lancastermonument.nl)
Heythuysen, 'Lancaster-monument' (Foto: www.lancastermonument.nl)
Heythuysen, 'Lancaster-monument' (Foto: www.lancastermonument.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Lancaster-monument' in Heythuisen is een zwerfkei met daarop het embleem van de Royal New Zealand Air Force (RNZAF) bevestigd. Voor de zwerfkei is een stalen plaquette geplaatst met daarop een tekst in het Nederlands en het Engels. Op de hoek rechts boven van de plaquette is een stukje van de gecrashte Lancaster bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'AKE AKE KIA KAHA
(FOREVER AND EVER BE STRONG)
OP GINDER VELD IS OP 21 JULI 1944 LANCASTER ME-752 VAN
SQUADRON 75 VAN DE ROYAL NEW ZEALAND AIR FORCE GECRASHED.
HIERBIJ LIETEN VIJF BEMANNINGSLEDEN HUN LEVEN.
[Engelse tekst]

JOSEPH ARMSTRONG (RAF)
JACK FRANK MACDONALD BARSON (RAF)
HORACE CALLOW (RNZAF)
GERALD BRIAN ROCHE (RNZAF)
KEITH EMMETT SMITH (RNZAF)

THEY SHALL NOT GROW OLD AS WE THAT ARE LEFT GROW OLD
AGE SHALL NOT WEARY THEM NOR THE YEARS CONDEMN
ALL THE GOING DOWNS OF THE SUN AND IN THE MORNING
WE WILL REMEMBER THEM.

(L. BINYON)
(ONTHULD 13 NOVEMBER 2003 DOOR
HE MR. D. PAYTON AMBASSADEUR VAN NIEUW ZEELAND).'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Lancaster-monument' in Heythuisen is opgericht ter nagedachtenis aan vijf bemanningsleden van de Lancaster ME-752 van Squadron 75 van de RNZAF, die bij het neerstorten van hun toestel het leven lieten.

De namen van de slachtoffers luiden:

Joseph Armstrong, Jack Frank MacDonald Barson, Horace Callow, Gerald Brian Roche en Keith Emmett Smith.

In de nacht van 21 juli 1944 vertrok om 23.43 Engelse tijd een Avro Lancaster bommenwerper MK 1 van squadron 75. Dit was een Nieuw-Zeelands squadron met zware bommenwerpers dat gedurende de oorlog fungeerde als onderdeel van de 'RAF bombercommand'. Ze hadden een eigen embleem en een eigen strijdkreet 'Ake Ake Kia Kaha' Maori voor 'For ever and ever be strong' (wees altijd sterk).

Vanaf hun basis Mepal Cambridgeshire vertrok een aantal zware bommenwerpers voor een bombardement op een olieraffinaderij in Homberg in de buurt van Düsseldorf. Boven Midden Limburg werden ze echter opgewacht door nachtjagers en afweergeschut. Op een hoogte van zo’n 8000 meter werd de Lancaster ME-752 geraakt en met een bocht denderde het brandende toestel, vanuit het zuidoosten komend, achter klooster 'de Kreppel' langs, liet een aantal bommen vallen en sloeg op de Birkenbosch tegen de grond.

De staartschutter Keith Smith werd neergeschoten terwijl hij aan zijn parachute naar beneden kwam, van Jack Barson was de parachute niet open gegaan, en ook Joseph Amstrong, Horace Callow en Gerald Roche vonden de dood. John Burgess wist de grond veilig te bereiken maar werd gevangen genomen. Ook William (Bill) McGee wist de grond veilig te bereiken en bleef uit de handen van de bezetter.

Een koffer uit de Lancaster is meegenomen door Daan (Daniël) Brouns. In de koffer zaten onder andere: linnen landkaarten, navigatieboeken, plastic schijven met afbeeldingen van sterren en diverse aantekeningen van de navigator, flightofficer Callow. Bij deze spullen zat ook een geheim document. In het document stonden de oriëntatie frequenties aangegeven en nauwkeurig welke procedure het vliegtuig moest volgen om terug te komen op zijn basis. Als men niet exact de juiste procedure uitvoerde, kon het betekenen dat het een vijandelijk vliegtuig was en dat was dan op zijn minst verdacht of werd neergeschoten. De koffer heeft de heer Brouns altijd bewaard, er werd niet over gepraat. Zijn dochter, mevrouw Ria Schmieder-Brouns heeft dit stilzwijgen doorbroken.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Ria Schmieder-Brouns.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 november 2003 door de ambassadeur van Nieuw Zeeland Mr. Payton. Bij de onthullingsplechtigheid waren aanwezig: General Sir Deverell, Commander in Chief AFNORTH Flight Lt. Priddy van de Britse ambassade en de burgemeester van de gemeente Heythuysen, de heer Truijen.

Bron
www.lancastermonument.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht