Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Firma H.G. Bokhorst
Onthulling: 1951
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Stedeke.

Diepenheim, gedenkraam in OBS Stedeke (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in OBS Stedeke in Diepenheim (gemeente Hof van Twente) is een gebrandschilderd glas-in-loodraam. Op het raam staat een brandende toorts afgebeeld, waarbinnen een kruis en een davidster zijn verwerkt.

Teksten
De tekst op het linkerdeel van het gedenkraam luidt:

'1940 1945
BOMBARDEMENT
1908 A. LA RIVIERE 1945
OORLOGSHANDELINGEN
1906 J.H. VAN DEN ENK 1945
1903 J. HARTSUIKER 1945
INDONESIË
1925 H.J.M. GEERLINGS 1947'.

De tekst op het rechterdeel van het gedenkraam luidt:

'WEGGEVOERD
J.A. NIJSTAD
F. NIJSTAD-MILDENBERG
M. POLAK
B. POLAK-WIMPFHEIMER
A. POLAK
R. POLAK-BEEM
G.A. POLAK
A. HERSCHEL
B. HERSCHEL-DAVIDS
N.N. HERSCHEL
H. HERSCHEL.'

Wijziging
Het gedenkraam bevond zich oorspronkelijk in het voormalige gemeentehuis, gelegen aan het Looiersplantsoen. In 2001/2002 is het verplaatst naar de huidige locatie in de Openbare Basisschool Stedeke in Diepenheim.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam in OBS Stedeke in Diepenheim (gemeente Hof van Twente) is opgericht ter nagedachtenis aan vijftien medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of bij de strijd in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de vijftien oorlogsslachtoffers luiden:

J.H. van der Enk, H.J.M. Geerlings, J. Hartsuiker, A. Herschel, H. Herschel, N.N. Herschel, B. Herschel-Davids, J.A. Nijstad, F. Nijstad-Mildenberg, A. Polak, G.A. Polak, M. Polak, R. Polak-Beem, B. Polak-Wimpfheimer en A. la Riviere.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1951.

Locatie
Het gedenkraam is aangebracht in de Openbare Basisschool Stedeke aan het Kuimgaarden in Diepenheim (gemeente Hof van Twente).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht