Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 21 december 2005
Adopteer dit monument.

Hattem, plaquette aan de Oude IJsselbrug (Foto: Steven Lindeboom)
Hattem, plaquette aan de Oude IJsselbrug (Foto: Steven Lindeboom)
Hattem, plaquette aan de Oude IJsselbrug (Foto: Steven Lindeboom)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette aan de Oude IJsselbrug in Hattem is van brons. Op de plaquette bevindt zich een tekst in reliëf.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'BRUG TUSSEN ANGST EN HOOP
HONGERWINTER 1944-1945
(21 DECEMBER 2005).'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette aan de Oude IJsselbrug in Hattem is geplaatst ter herinnering aan de hongerwinter eind 1944, begin 1945.

Op 6 juni 1944 begon de geallieerde invasie in Normandië. D-day (decision day, oftewel 'dag van de beslissing') luidde de val in van het Derde Rijk van Hitler. Vervolgens ging op 17 september 1944 operatie 'Market Garden' van start. Met dit grootscheepse offensief wilden de geallieerden vanuit België de grote rivieren in Nederland oversteken door met luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Graven en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek. Vanuit Belgiē moest het Britse 30e corps deze bruggen gebruiken om door te storen naar het IJsselmeer.

Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de bruggen nabij Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Britse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken in de Betuwe.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen terechtgekomen, de zogeheten 'Corridor'. In het deel van Nederland dat nog niet bevrijd was, kreeg de bevolking het tijdens de hongerwinter van 1944-1945 zwaar te verduren.

IJsselbrug
Tijdens de hongerwinter was de IJsselbrug in Hattem een belangrijke verbindingsschakel tussen de westelijke en de noordelijke en oostelijke provincies. 'Hongertrekkers' trokken de brug over op zoek naar voedsel en werden hierbij geholpen door bewoners van beide zijden van de IJsselbrug. De brug stond bekend als 'de poort naar het beloofde land achter de IJssel'.

Oprichting
De oprichting van de plaquette was een initiatief van de Werkgroep Hongertochten.

Onthulling
De plaquette aan de Oude IJsselbrug in Hattem is onthuld op 21 december 2005, door de burgemeesters van Hattem en Zwolle.

Locatie
De plaquette bevindt zich aan een van de pijlers van de Oude IJsselbrug te Hattem.

Bronnen

  • De heer Steven Lindeboom;
  • Gemeente Zwolle.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht