Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Truus Menger-Oversteegen (1923-2016)
Onthulling: 20 mei 2005
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door Clusius College.

Grootebroek, bevrijdingsmonument (foto: Frans Zack)
Truus Menger-Oversteegen bij het bevrijdingsmonument in Grootebroek

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Grootebroek (gemeente Stede Broec) is een bronzen sculptuur, bestaande uit een boog waarin menselijke figuren staan. De sculptuur is geplaatst op een zuilvormig voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'1940 - 1945
HUN OFFERS
VOOR ONZE
TOEKOMST.'

Symboliek
Over de symboliek van dit ontwerp heeft Truus Menger-Oversteegen het volgende gezegd: 'Het is een half werelddeel. Verzetsmensen laten duiven los, die vliegen naar een groepje kinderen. Zij laten hun idealen los en geven die door aan de jeugd.' Net als in eerder werd van Menger-Oversteegen keert de halve cirkel terug, die in de hemel lijkt te eindigen. Hij is hier symbool voor eindeloos optimisme.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Grootebroek (gemeente Stede Broec) is opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en als eerbetoon aan de velen die zich tegen de bezetters hebben verzet.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de gemeente Stede Broec.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 mei 2005 door Truus Menger-Oversteegen en leerlingen van het Martinus College te Grootebroek.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

We moeten het optimisme gaande houden

Truus Menger-Oversteegen, Grootebroek - Noord-Holland

In de oorlog is ze lid van de Haarlemse verzetsgroep van Jan Bonekamp. Als meisje redt ze onderduikers, liquideert ze verraders en blaast ze bruggen op. Met onder meer Hannie Schaft en haar latere man Piet Menger. Na de oorlog maakt Truus Menger-Oversteegen (1923) naam als beeldend kunstenares. Herdenkingsmonumenten in Nederland, maar ook in Tanzania en Soweto zijn van haar hand. In Grootebroek staat het bevrijdingsmonument als eerbetoon aan de velen die zich tegen de bezetters hebben verzet.

Gevoelens in brons omzetten
"Ik heb inmiddels veel oorlogsmonumenten gemaakt. Waarschijnlijk vragen ze mij, omdat ik in staat ben mijn gevoelens in brons om te zetten en zo het verdriet van oorlogsslachtoffers weer te geven. Mensen zeggen wel eens dat ze in mijn werk de strijd nog zien. Mijn kunstwerken reflecteren mijn afkeer van oorlogsgeweld en menselijke onderdrukking. Ik probeer ook trots en innerlijke kracht in de beelden te verwerken. In de oorlog was ik ondergedoken bij Mari Andriessen, de beeldhouwer van 'De Dokwerker', het monument ter herinnering van de Februaristaking van 1941. Andriessen was een grote inspirator. Mijn moeder zei overigens altijd dat er in mij een kunstenaar schuilging. Ik was 43 toen ik iets met mijn kunstzinnige aanleg ging doen."

Niet meer dan logisch
"Al in de jaren dertig hoorde ik verhalen over nazi-Duitsland. Mijn moeder was lid van de Internationale Rode Hulp, een communistische organisatie. De communisten smokkelden links georiënteerde mensen en joden over de grens, waarvan sommigen bij ons thuis op adem kwamen. Er werden regelmatig vergaderingen gehouden. Wij waren al vroeg verontwaardigd over het onrecht in Duitsland. De nazi's vertegenwoordigden een bedreiging voor de vrede. Ik was een vrij ernstige meid. Het was niet meer dan logisch dat ik lid werd van de linkse jeugdbeweging. Toen de oorlog begon was ik zestien en mijn zusje Freddy veertien."

Niet tegen de Duitser, maar tegen fascisme en nazisme
"Vanaf 1941 werden er allerlei maatregelen tegen joden uitgevaardigd. Ze moesten het land uit en werden doodgeslagen bij pogroms. Het was fout, dat voelde je. Vooral arme mensen, boeren en gereformeerden gingen zich inzetten om vervolgden te helpen. Ik ben begonnen met klein verzet. Met illegale blaadjes rondbrengen en leuzen op muren kalken. Begin 1943 werden mijn zus en ik betrokken in de partizanenstrijd. We streden niet tegen de 'Duitser', maar tegen fascisme en nazisme."

Verschrikkelijk, maar noodzakelijk
"Hannie Schaft en mijn latere man Piet Menger maakten ook deel uit van de Haarlemse verzetsgroep van Jan Bonekamp. Als jonge, op het oog onschuldige meisjes waren we uitermate geschikt voor het redden van onderduikers en kinderen of om verraders te liquideren en bruggen op te blazen. Een pistool behoorde tot onze standaarduitrusting. We waren vaak bang en vonden het werk verschrikkelijk, maar noodzakelijk. In september 1944 moest de Haarlemse Verzetsgroep zich aansluiten bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Daar zaten opportunisten tussen, die veel minder dan wij werden gedreven door idealisme. Hannie Schaft werd in maart 1945 gearresteerd door de Duitsers en in de duinen doodgeschoten. We konden haar niet bevrijden."

Fascisme en nazisme op de loer
"Na de oorlog heb ik ervaren dat fascisme en racisme op de loer blijven liggen. Er woeden oorlogen en mensen zijn op de vlucht. Veel oud-verzetsmensen leggen zich daar niet bij neer en spreken met scholieren en studenten over vrede en een verdraagzame samenleving. Eens een verzetsmens, altijd in verzet, denk ik. Dat gaat er niet meer uit. De jeugd wordt veel te negatief afgeschilderd. We moeten het optimisme gaande houden. In mijn gesprekken met jongeren probeer ik ze geloof in de toekomst mee te geven. Dat ze moeten nadenken over wat er over hun hoofden heen wordt beslist. Ik constateer een toenemend politiek bewustzijn. Dat is positief."

Niet vastroesten in het oude

"We moeten niet vastroesten in het oude. Onze offers zijn gebracht voor de jeugd en de toekomst. Ik kom in veel landen en ontmoet alleen maar aardige jongelui. De burgemeester van de gemeente Stede Broec kwam bij me. Hij wilde een verzetsmonument. Daar bent u wel wat laat mee, zei ik hem. Mijn idee was vervolgens een bevrijdingsmonument te maken dat optimisme naar de toekomst zou uitstralen. Ik vond dat jongeren daarbij betrokken moesten worden. Ik heb lezingen gehouden op het Martinus College in Grootebroek over de oorlog, het verzet en de betekenis van vrede. Met een groep leerlingen heb ik gebrainstormd over wat het monument zou moeten uitbeelden. Ze hebben gedichten erbij gemaakt. We hebben het monument ook samen, vier jongeren en ik, onthuld. Dat was in 2005."

We moeten het optimisme gaande houden

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

| 4 mei 2020

Juko en Coby Bosker | 3 mei 2020

Een nagedachtenis aan de gevallenen en die voor onze vrijheid streden. Een hoop dat bij onenigheid de dialoog zal prevaleren.16

Romy Bosgoed | 2 mei 2020